Fer s’horeta (sesta o migdiada) i els renous

   

    El tall de digestió era, en temps primer, molt  probable a l’ hora de banyar-se, si no s’havia fet s’horeta o no s’havia descansat, malgrat els recents estudis sobre que no està provat que tirar-se a la mar després de 2 horas de repós (una volta haver dinat)  eviti l’ensurt o, per ventura, sí. Ara, sembla, que ja no hi ha tall de digestió.

 

    L’amo en Pere, el saig de Capdepera,  per ordre del batle, anunciava, fa 50 anys, a toc de tambor, que estava prohibit fer renou de la 1 a les 3 del migdia, al juliol, l’agost i durant la primera quinzena de setembre, quan la gent feia l’horeta i l’ordre s’havia de respectar.

 

    Són ja molts el països que ens han copiat “la sesta” , precisament ara que, aquí, a casa nostra, ja no es respecta o no es té en compte. Si protestes o denuncies, els agents de la policia et contesten : “I què és això de s’horeta? Només, a partir de les dotze de la nit estan prohibits els sorolls”, pontifiquen. Clar que, per devers Cala Rajada, soroll a balquena i “sorell” a voler, passades  les 12, la 1 i així…

 

    I si hi afegim els crits i converses a les 3 o les 4 de la matinada, dels que recullen els fems, o l’aspirador de brutor i paper que a les 6 del matí trasbalsa la majoria de gent que encara dorm, a més de  la camioneta que l’acompanya – tots aquests renous autoritzats per l’autoritat competent, per ser un servei a la comunitat –, com podem esperar que es puguin controlar les nits amb cotxes amb música estrident de discoteca, motocicletes a tot gas, “escape” lliure,  talment un terratrèmol que amb el temps ha obligat a algun veïnat a visitar al cardiòleg,  i velocitat quasi supersònica?

 

    Estam a l’expectativa de  la campanya que l’Ajuntament vol escometre en el sentit de regular la nit cala-rajadera i minvar els seus renous . Tal volta ja no siguem a temps d’assaborir els seus èxits. Ens trobam ja a les acaballes de la temporada,  al setembre, i amb dues afaitades (com diu un amic) finalitzarà. Supòs que, almanco, les directrius d’aquesta campanya es mantendran ben llustroses per posar-les en marxa, seriosament, a partir del mes d’abril. I si és vera que els turistes hauran de pagar més cara l’estada entre nosaltres, l’any qui ve, serà convenient que els beneficis de l’ordre, reflectits  en el descans i el silenci nocturns, es facin notar.

 

    I, tornant a “s’horeta”, un apuntament: Diuen que Churchill va exportar a Anglaterra  la sesta, procedent de Cuba, però el més segur és que allí se l’emportàs qualque mallorquí (o gabellí) que no podia dormir i que va emigrar al país de Fidel. S’hauria de recuperar aquesta sana costum, la salut és davant tot, i sembla que ajuda a viure més anys. Que ho puguem veure!.

 

                                                    

RONCADOR DE MIGDIADA