Ha arribat a les meves mans un novenari de l’Esperança i he pogut comprovar que aquest senyor capellà de les nostres parròquies ha canviat alguns aspectes de la lletra del cant d’entrada de la novena de l’Esperança.

Antic text:

A vostros peus Maria                                     
ressoni cada dia nostro càntic breu,    
reina de l’harmonia,                                        
el poble que us admira                                     
feis-lo florir per Déu.                                    

Quan l’alta claraboia                                        
ressona sos joiells                                           
el vostro altar s’enjoia                                    
de llums i de ramells,                                      
la nit és arribada,                                            
del poble, verge amada,                                 
ressona la tonada                                           
quan callen els ocells.                                     

A vostros peus Maria... 

Nou text:

A vostros peus Maria
ressoni cada dia nostro càntic breu,
reina de l’harmonia,
el poble que us l’envia
feis-lo florir per Déu.

Quan l’alta claraboia
apaga sos joiells
el vostro altar s’enjoia
de llums i de ramells,
la nit és arribada,
del poble, verge mare,
ressona la tonada
quan callen els ocells.

A vostros peus Maria...

Aquests canvis, no han fet  més (segons he pogut escoltar) que a les novenes la gent s’embulli i que no sàpiga si ha de cantar com tota la vida, o de la manera que ara aquest senyor vol imposar (millor dit, ja ha imposat). Per altra banda, ha dit que la novena de  l’Esperança es centenària, més que centenària, i que vol que aquest any sigui un homenatge a la novena, no sap quan va començar la tradició però vol fer un homenatge centenari. Les madones amb qui he pogut xerrar (i tenen entre 70 i 80 anys) diuen que les seves mares i pares, i els seus padrins, sempre havien fet les novenes, així que pens que anam cap a 200 anys o més. No hi ha motiu per fer una festa centenària a una novena que ja els ha passat de llarg.

També diu que ha analitzat el text de la cançó abans escrita, i que pel text ell ha pogut esbrinar que la novena es feia a l’Església del poble, no a la Capella del Castell (fa un parell d’anys que amenaça que les novenes no se celebraran a la Capella i ho vol aconseguir amb qualsevol excusa) i que a més, es feia de nit. La mateixa gent major amb qui he xerrat conta que tant els pares com els padrins sempre han pujat a novena a la Capella del Castell i d’horabaixa.

Segons la seva anàlisi, l’estrofa: Quan l’alta claraboia..., es refereix a la claraboia de l’Església, i que apaga sos joiells es refereix als vidres de colors de la dita claraboia. Jo puc i vull donar-li una altra interpretació, per si vol atendre a raons abans de tornar a xerrar de coses no del tot fefaents o no ben documentades, o no del tot meditades (que tot el poble sap que per norma general no ho vol fer).

La mevau anàlisi particular:

La claraboia es la de la Capella, i, si ho vol mirar, veurà com al final de la novena el sol arriba a l’altar i es va apagant, i com aquest queda il·luminat amb les espelmes i ciris que hi ha encesos per a l’ocasió (actualment no es deu apreciar tant per la llum elèctrica que hi ha instal·lada). Joiells són cascavells, no vidres de colors (jo mínimament no ho he pogut trobar enlloc) i amb aquesta paraula es pot referir perfectament a les campanes, que en el cas de la Capella del Castell es troben situades ben damunt la claraboia. D’aquí ve: Quan l’alta claraboia ressona sos joiells... (les campanes cridant a novena). El vostro altar s’enjoia, de llums i de ramells... (a l’hora del començament de la novena, en tocar el darrer, s’encenen els ciris i espelmes, il·luminant les composicions florals que sempre s’hi han pogut fer). La nit és arribada, del poble verge amada, ressona la tonada quan callen els ocells... El poble sempre l’ha estimada, i a la tonada a què es pot referir és al Puig i sempre tan agradosa... cant d’acabament de la novena, començament de la foscor de l’horabaixa, els ocells es retiren i el fidels l’hi canten, tot recordant amb alabances el miracle de la boira i demanen ajut a la mare estimada, per no perdre mai l’esperança ni la seva protecció.

Un fidel