Circular a Capdepera

Hola, gabellins:

 

 Aviat farà un any que vàrem venir a viure a Capdepera i l’acollida que ens heu dispensat és molt, molt agradable. Moltes gràcies. Abans de venir molta gent ens demanava si no ens avorriríem, a un poble tan enfora de ciutat. Doncs...no! Aquí és impossible!

Tot i haver-nos adaptat prou bé al ritme local, un no pot perdre els seus costums tan ràpidament, l’esperit crític a causa de la feina feta el mantinc encara viu. M’agrada, igualment, sentir les opinions dels veïns i evitar de totes-totes qualsevol rotunditat en les meves pròpies observacions. Una de les coses que em pregunto de vegades és l’orientació que l’administració vol donar al conjunt del municipi, si és que hi ha cap intenció al respecte; potser jo estic equivocat i els gabellins ja trobeu bé el viure diari sense menester canvis. I, vagi per endavant, això és una reflexió en veu alta que no vol promoure res en sí mateixa. Però m’agrada aprofitar un espai tan polivalent com aquesta revista digital per donar a conèixer opinions particulars, si les consideren oportunes els editors. (Uep, si és massa xerec, cremeu el text i ja està, eh!)

Un temps enrere es van fer obres per condicionar el clavegueram a algunes àrees de Capdepera. S’ha canviat el sentit de la circulació del carrer Ciutat i molts senyals de trànsit duen mesos orientades a l’inrevés, algunes mig tapades amb bosses de plàstic. Xerrant amb veïns he captat que hi ha qui vol que es retorni al sentit cap a Artà, però d’altres el volen tal com està ara, cap a la plaça de l’Orient. A mi m’agrada més la primera opció, però al carrer Nord els augmentaria molt el trànsit, i es dificultaria l’entrada al poble. No estaria de més, però, que alguna persona responsable dels senyals prengués part per evitar algun incident (accident seria ja massa desagradable) donat que els miralls estan canviats, els turistes nou vinguts troben senyals contradictoris i, poques vegades, es donen situacions que, per sort, es resolen sense conflictes.

Una cosa que no em sembla mai plantejada és l’amplada de voreres, de carrers i de cotxes. De l’època del Seat 600 (magnífic vehicle, si el fessin elèctric estalviaria per comprar-ne un) fins ara els cotxes són molt més amples. Ni parlar-ne d’eixamplar carrers, per això ja estan els ajuntaments de les grans ciutats! Tampoc seria massa bo treure els cotxes del poble, molta gent necessita arribar a casa seva per dur paquets, gent gran, per feina... Però tampoc podem treure les voreres. Cotxes aparcats, molesten als vianants?



Em sembla que, més que els aparcats, els que resulten pitjors son els que circulen massa ràpid pel poble. Un exemple: una persona amb problemes auditius camina pel carrer en el mateix sentit que els cotxes. Si n’arriba un, pel darrera, aquesta persona no sempre el pot sentir. No, no sempre (és una persona amb problemes auditius!). Si el cotxe circula lent, no passa res, el conductor te temps de frenar si el vianant surt de la vorera o si va pel mig. Quin és el problema? Que no ens ensenyen a conduir lentament, i mira que n’és de fàcil! Qui ho vulgui provar només ha de seleccionar segona marxa o tercera (segons motor i relació de canvis) i no pitjar l’accelerador més del comte. L’èxit és assegurat, es pot anar perfectament a 30 km/h. En una distància de 2 km (Capdepera d’una punta a l’altra, aprox.) a 30 km/h es triga 1,6 minuts més que anant a 50 km/h, si no em fallen els càlculs (profes, alerta amb possibles errades, per favor!). Això sempre que poguessis anar a velocitat constant, però com has d’aturar-te per evitar trencar retrovisors dels cotxes aparcats (si fossin 600 no passaria), esquivar gent i d’altres inconvenients, ja no vas ni a 30 km/h.
La diferència? Els vianants poden caminar (atenció gent gran i infants), els cotxes fan menys renou, els conductors s’exalten menys... uns grams més de qualitat de vida pels veïns i també pels conductors.

Un altre petit detall: els que fan “música” al carrer de manera forçada: ràdio del vehicle a tot gas, finestres baixades; vehicles amb tub d’escapament trucat; possiblement d’altres que oblido. No es podria fer un dia exhaustiu per a ells, que poguessin donar voltes al poble, igual que fan per Sant Antoni amb els animals? Així estarien contents, tindrien la seva festa particular, però..., fora de la festivitat, respecte, no? Bé, especialment respecte a les persones que més necessitin guardar cert nivell de decibels, i també a determinades hores (malalts, gent gran, nadons...) Per mi no passeu pena, venint de Barcelona ja estic acostumat. Però me’n guardaré prou d’importar aquest costum que, no sé, no em sembla massa civilitzat, no. Bé, jo tampoc puc presumir de ser-ho massa, de civilitzat...  


Uf, potser m’he passat amb tanta parrafada. Bé, amics de capvermell.org, si fa falta tallar text, tallem, que son dos dies! Una aferrada p’es coll a tots.


Biel Mir