POSICIONAMENT DE LA JUNTA DIRECTIVA DE L’OBRA CULTURAL BALEAR SOBRE LA SITUACIÓ DE TV3 A LES ILLES BALEARS

Image

L’ENTITAT REITERA EL QUE JA VA MANIFESTAR EN RODA DE PREMSA EL PASSAT 28 DE GENER 
 
   La junta directiva de l’Obra Cultural Balear, reunida dimecres 25 de febrer, vol fer arribar als socis de l’entitat i a l’opinió pública el seu posicionament sobre la situació de TV3 a les Illes Balears.
   - La junta reitera, com ja ho va fer el passat 28 de gener en roda de premsa, el seu malestar per l’enfosquiment d’una part de la programació de TV3, que suposa la mutilació de part de la programació de la cadena (retransmissions esportives, pel•lícules i sèries de producció aliena), com a resultat dels acords signats el passat 22 de gener entre els Governs de les Illes Balears i Catalunya i les direccions de TV3 i IB3. L’entitat ja havia advertit prèviament a la direcció d’IB3, abans de la signatura de l’acord, de la seva oposició al fet que es mutilàs la programació de TV3.
   -En el decurs d’aquesta roda de premsa, l’entitat va presentar un informe (http://www.ocb.cat/index.php?camp=2) on quedava demostrat que l’arribada de la TDT suposarà un augment de les hores d’emissió en castellà i un retrocés proporcional de la programació en català i, així mateix, emplaçava les autoritats a avançar en la recepció de totes les cadenes de televisió possibles en català, tal i com apunten la Llei de Normalització Lingüística (Article  30, 2.-“En qualsevol cas, el Govern de la Comunitat Autònoma farà les gestions necessàries per a facilitar als ciutadans de les Illes Balears la recepció de les emissions de televisió en llengua catalana dependents d’altres comunitats autònomes”) i el pacte de Govern signat entre les diferents forces polítiques (“Avançar cap a una societat més informada” diu literalment el següent: “Assegurar la recepció normal a totes les illes dels canals de ràdio i televisió que emeten per a tota l’àrea lingüística catalana”).
   - La junta de l’entitat també recorda que en l’esmentada roda de premsa va valorar aquests acords com a totalment insuficients, ja que només asseguren l’emissió immediata a Balears de TV3, i més endavant d’un altre canal (previsiblement el 33), sense garantir l’arribada d’altres emissores en català. El pacte signat, segons l’entitat, queda molt davall de les expectatives i incompleix la lletra i l’esperit tant de la Llei de Normalització Lingüística com de l’actual acord de Govern de centreesquerra.
   - Posteriorment, a una reunió amb la direcció d’IB3, l’OCB va tornar a manifestar la seva posició respecte a aquest acord i va demanar que, com a mínim, s’avançàs en la recepció d’altres canals de televisió en català.
   - La junta de l’OCB reitera la seva demanda que, davant l’allau de programació en castellà que suposarà l’arribada de la TDT a les Balears, els responsables polítics es prenguin seriosament la qüestió i assegurin l’arribada, sense limitacions, de totes les cadenes que emeten en català.