Normalment els ciutadans feim més visibles les nostres queixes davant coses que no funcionen o que ens causen molèsties, deixant les crítiques positives per a un cercle més íntim. Segurament hi ha queixes justificades, que per alguna cosa pagam imposts, i alres possiblement siguin nimietats sense importància. M'imagin que hi ha de tot.

I com que jo som dels que habitualment es queixa de coses, he trobat adient destacar en aquesta carta alguns aspectes del municipi que han millorat o, simplement, on s'ha solucionat el problema. I de pas aprofitaré per fer algunes propostes.

Doncs bé, fa un any, aproximadament, publicava una queixa a la revista Cap Vermell pel fet que davant l'Hotel Na Taconera els vehicles aparcaven malament, just davant la línia groga que ho prohibia, provocant embossos quan es creuaven camions. Avui, un any després, aquest problema s'ha resolt. Ja no hi ha vehicles aparcats a la línia groga, i no només això, tampoc aparquen a l'altra costat de carrer, on hi ha una senyal que també prohibeix fer-ho. Els qui hi passam diàriament ho agraïm.

També vaig grunyir no fa massa quan varen instal·lar un semàfor pedagògic o dissuassiu a l'entrada de sa Font de sa Cala. Pensava que no serviria de res. M'equivocava. A l'estiu gairebé la meitat de vehicles que accedeixen a la zona són turistes o gent de fora que hi van ocasionalment, gent que no sap si aquest nou artefacte posa multes o no. Per tant, redueixen la velocitat i, de retruc, també ho han de fer tots els que hi van darrere, una baixa velocitat que mantenen al llarg de tota la via urbana. Però encara n'hi ha que, un cop superat el reductor de velocitat de davant Na Taconera, acceleren i van a tota per una zona on a l'estiu hi ha molts de vianants i gent en bicicleta. Aconselleria, en conseqüència, afegir alguns reductors més, per exemple davant el Bar Avenida i poc després del creuer de n'Aladern.

Un altre aspecte que voldria destacar en positiu, en aquest cas a Cala Rajada, és la reforma circulatòria -crec que implantada el passat mes de novembre- que ha convertit els carrers Floreal i Sant Andreu -fins el creuer amb el carrer Castellet- en vies d'una sola direcció. També la prohibició d'aparcar en els dos costats del tram de Sant Andreu just davant el centre Cap Vermell -tot i que encara s'hi veu qualque cotxe mal aparcat-. Tots aquests canvis no solucionen els problemes de tràfic que té Cala Rajada a l'estiu, però sí que han millorat la circulació i no es veu el caos d'anys anteriors.

I precisament això demostra que si qualque dia s'ha de tancar Elionor Servera aquest recorregut, que transcorr pels carrers Magallanes i Sant Andreu, podria ser una alternativa per connectar l'entrada de Cala Rajada amb tota la zona residencial que queda a la zona est, és a dir, del carrer de l'Agulla per amunt -cap al Far i els Pelats, perquè ens entenguem-. 

I aquí ve la meva proposta, que ni molt manco és nova però que de cada cop té més defensors, i que no és altra que fer d'Elionor Servera un carrer només per a vianants, almenys unes hores al dia durant els mesos d'estiu, per exemple de les 19 hores fins a la mitjanit. I sobretot, el tram que va des de la plaça dels Pins fins davant el passeig Gabriel Roca, aproximadament. La quantitat de gent que s'hi passeja els horabaixes i els vespres d'estiu, i el gran nombre de comerços i negocis que hi ha, crec que la fan una via incompatible amb el tràfic rodat, a banda que tothom hi sortiria guanyant: els vianants, els residents i els comerciants.

Som conscient que Elionor Servera és una carretera depenent del Consell de Mallorca, en concret la Ma-15, que comença a Palma i si no vaig equivocat acaba davant la botiga Sa Platgeta. Per tant, aquest fet complica les coses i s'hauria d'aconseguir el permís de moltes institucions. Però per intentar-ho no es perd res, més quan inicialment es tractaria de fer una mica de pla pilot, algun dia a la setmana i durant unes hores els vespres. Pens que Cala Rajada hi guanyaria molt.

 

Un de sa Font de sa Cala