El "pla b" és fer les coses bé







El regidor de l'ajuntament de Capdepera va remetre a Cap Vermell una carta encapçalada per uns comentaris del catedràtic d'economia Niño Becerra. Em va sorprendre bastant que aquest senyor, que se suposa que hi toca bastant, digués que ens havíem de posar a fer salts d'alegria per rebre turistes que practiquen el balconing, el vomiting, etc, etc. Per això m'hi vaig posar en contacte i li vaig demanar si ho havia escrit en to de broma ja que en el mateix escrit es feia preguntes contradictòries com ara: "¿Para cuándo un análisis coste-beneficio del turismo en España?" o bé "¿les dejarían hacer eso en una de las fuentes de París?". Efectivament, ell mateix m'ha confirmat que el to de l'escrit quan fa referència als salts d'alegria és irònic.

Aquest és el mail que li vaig escriure:"Benvolgut Sr. Niño Becerra,
al meu poble tenim un encés debat sobre el model turístic que volem pel futur. Des de fa una quinzena d'anys que el turisme de vòmit ha anat augmentant imparable a Cala Rajada i avui constitueix un autèntic problema en una zona del poble tot i que els decibels han augmentat arreu del municipi. A Cala Millor, en canvi, a tan sols uns 20 quilòmetres, s'ha mantingut i conreat el turisme familiar. Veure-hi grups d'aquests fent botelló, anant a altes hores pel carrer cantant i cridant, vomitant o dormint amb un possible coma etílic és pràcticament impossible. 

A Cala Rajada, els afectats pel soroll i l'incivisme (personalment he aguantat durant 10 anys que a partir de les 00:00 em posessin la música a un volum infernal en una zona que havia estat tranquil·la durant anys i tenc familiars que comencen la seva jornada laboral netejant els vòmits que els han deixat davant el seu establiment) s'ha muntat una associació per denunciar que l'ajuntament no aplica les lleis que ell mateix aprova per mantenir l'ordre. Exigim que s'apliquin les ordenances cíviques del municipi. Com deim aquí, ni més ni pus. Però ja han sortit les veus d'alarma  i pregunten que quin pla hi ha si no ve aquest turisme, quin és el pla b si no deixem als joves teutons pixar, cagar, vomitar, emborratxar-se sorollosament al mig del carrer? qui vindrà llavors? I la meva pregunta és una altra: qui ha deixat de venir des que venen aquests al·lots aquí? A la botiga de roba del meu pare tal volta hi trobin la resposta: de totes les marques cares de fa tan sols una dècada només en sobreviu una. Ara la major part de la roba que hi venen és de marques més "modestes" i barates.

Per això li escric. Jo crec que el pla b és Cala Millor. Potenciar el turisme familiar. El turisme aquest de vòmit pel qual vostè diu que hem de saltar d'alegria perquè generen PIB (segur que no ho diu de conya?) és pa per avui i gana per demà. Com que fa 15 anys que aquí hem deixat que anessin vinguent i fent el que volguessin, ara sembla que no hi ha marxa enrera. Mentrestant, a Cala Millor hotelers i oferta complementària s'omplen amb molta més facilitat les butxaques. A Cala Rajada tenim una planta hotelera en part obsoleta, però el municipi ofereix una riquesa natural molt per sobre que la que pugui oferir Cala Millor. El que proposem nosaltres és que es facin cumplir les normes de comportament que regeixen al municipi. La majoria dels turistes són alemanys, però ells mai no farien el que fan aquí al seu país. Si els deixem clar que aquí es poden divertir, poden beure, poden fer el que vulguin, però respectant unes normes, ho entendran de seguida. A llarg termini tendrem un poble més tranquil, un retorn del turisme familiar i llavors sí que podrem saltar d'alegria, com diu vostè. Aquest turista alemany amb més poder adquisitiu encara ve a Cala Rajada, però des que va començar el desmadre ha anat deixant de venir. Com jo. Cada pic me fa més peresa agafar i venir a estiuejar al meu poble perquè sé quines nits m'esperen. I a davant tinc un hotel...on cada dia hi ha més joves guaitant pel balcó i menys turista amb un mínim de poder adquisitiu que faci pujar el Pib del poble.

Me qued amb el meu poble per bellesa, però amb Cala Millor per tranquil·litat. No creu que els turistes alemanys deuen pensar el mateix? que si aconseguim un poble on el vomiting, el balconing...formi part del passat aconseguirem convertir-nos altre cop en Cala Rajada i no en Magalluf, S'Arenal o Lloret? Al grup que hem creat al facebook i que el convido a visitar, Afectats pel Renou i l'Inicivisme a Cala Rajada, un jove de S'Arenal ens advertia l'altre dia que estàvem en el bon camí. Que al seu poble tot havia començat com està passant al meu. Que no aturàssim. Jo si sé que he de conviure amb turisme de borratxera, prefereixo no sortir amb la meva família de viatge i quedar-me a casa. Vostè com ho veu?
"

I el senyor Niño Becerra m'ha contestat això:

"Me apena profundamente, y me indigna, lo que dice porque en su día consideré Cala Ratjada uno de los lugares más bellos de Mallorca, ¡hasta Serrat dedica una estrofa a Capdepera en una de sus canciones!. A mediados de los 80 dejé de ir a la isla y cuando he visitado Palma ha sido únicamente por motivos profesionales. Uds. en Baleares, tenían todo para construir un abanico de calidades desde Sait-Tropez a Costa Esmeralda y se ha construido una cloaca, además de haber dejado hundirse una agricultura que era riquísima. Le sugiero que, sino lo ha hecho ya, lea un libro escrito por un mallorquín: “La sexta invasión”.

Sería bueno que se plantearan cómo y porqué Cala Ratjada ha llegado a donde ha llegado. Y lo peor de todo es que ese argumento de que si esa gente que practica el vomiting no va no irá nadie. Durante muchísimo tiempo será así porque en los ficheros de agencias y páginas de viajes Cala Ratjada está catalogada en ese epígrafe. ¿Qué pueden hacer?. Crear una plataforma de personas opuestas a esas prácticas, exponer su punto de vista, plantear alternativas, y dejar muy claro que ha sucedido y hacia donde van. Lo peor es que las expectativas no son buenas, y lo más peor es que su deuda no es de las más bajas.

Un saludo.

Dr. Santiago Niño-Becerra
Catedrático de Estructura Económica"


Pel que fa a l'abandó del grup de facebook fet públic pel senyor Llull, també voldria fer dos aclariments.  
1. Dins del grup hi ha gent a favor de canviar les coses format per persones que viuen del turisme com ara hotelers, empresaris de nit, treballadors i propietaris d'hotels i comerços, estiuejants, persones que fa generacions que viuen a Cala Rajada, d'altres que tan sols fa unes dècades... Entre els 700 membres també hi ha molts casos que s'han manifestat en contra de qualsevol canvi i que consideren que qualsevol passa que es faci significa anar en contra del turisme, dels que diuen que ja "dormireu a l'hivern", dels que defensen que les lleis no s'han d'aplicar o que s'han de canviar perquè hi pugui haver renou fins a les dues...En fi, els posicionaments a favor i en contra d'aplicar l'ordenança de civisme són diversos i el grup de facebook ha permès poder argumentar a uns i altres. Dialogar, amb contundència sí, però amb respecte quasi sempre. I quan s'ha faltat al respecte o s'ha anat massa a lo personal, s'han borrat les entrades i s'ha convidat a la gent a suavitzar els seus plantejaments. Per això hi ha 9 administradors que vetllen perquè ningú se surti massa de mare. Per aquesta raó ens va sorprendre que el regidor Albert Llull anunciàs a Cap Vermell que deixava el grup perquè "veia faltes de respecte i paraules menyspreatives al mur". A requeriment dels administradors, n'Albert, molt amablement, ens va explicar alguns exemples d'aquests comportaments. No entrarem a valorar el que ell considera faltes de respecte i paraules menyspreatives, però sí que els administradors del grup podem assegurar que tampoc n'hi havia per tant. Tot d'una que ens ho va dir vam borrar el mapa de l'Estat espanyol que apareixia cubert de bananes en referència a un comentari que havia fet el regidor, possiblement en to de broma, on deia no tenir "res en contra de les repúbliques bananeres". Les altres suposades faltes eren més aviat contra una exregidora, Maria Orts, que continua formant part del grup o contra el batle per haver posat una interrogant darrera el Sr.: "Sr. ? batle". És veritat que l'expressió no demostra precisament carinyo i que se'ns va passar per alt. Demanam disculpes i mirarem de ser encara més estrictes i pulcres en el control de les expressions que puguin resultar injurioses. 
2. L'altre raó que el regidor senyala per haver deixat el grup és que havia rebut "un correu d’una aquestes persones que es donen d’alta a Facebook amb un “alias” en un to bastant amenaçador". El senyor Llull també ens va aclarar que la persona amb aquest "alias" no forma part del grup. Amb això també hem intentat anar alerta i cada pic que hem detectat algú intentant colar-se sense donar la cara, sense tenir un nom i dos llinatges, li hem barrat les portes. Ha duit feineta, no vos penseu. Per tant, aquest lamentable fet no té res a veure amb el grup.


Miquel Piris



Per a comunicar-se amb l'associació podeu emprar el mail Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Per cert, hem creat un bloc on surt publicat això, perquè no tothom té facebook. http://associaciopelcivisme.blogspot.com.es