Reflexions de Mateu Garau sobre el programa de festes patronals 2012








Som a punt de començar les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu i, una vegada llegit el programa de festes i repassades les darreres actuacions de l’Equip de Govern en aquesta matèria, m’agradaria fer una sèrie de reflexions ja que la meva percepció, com també la d’algunes persones amb les que he parlat, és que aquest Equip de Govern no hi creu gaire.

Realment aquest Equip de Govern aposta perquè l’organització de les festes es faci de la manera més participativa possible?

Si  és així, com expliquen que només s’hagin convocat dues reunions de la comissió de festes els dies 28 de juny i 24 de juliol?

De veritat creuen que faltant tan poc temps per les festes i només amb dues reunions es pot aconseguir una comissió de festes que realment les organitzi?
Ja que la situació econòmica de l’Ajuntament és la que és, no creis que ara, més que mai, fa falta fer servir la imaginació i comptar amb el major nombre de gent a l’hora d’organitzar els festes?

Només mirant els programes de festes de la majoria de municipis que, també es troben en situacions econòmiques semblants a la de Capdepera, es veu que la imaginació s’imposa, aquí en canvi preferim gastar-nos doblers abans de buidar-nos el cap o intentar que la gent es faci partícip de l’organització de les festes

Realment són només econòmics els motius que han duit a no fer-se les carreres de cavalls per Sant Bartomeu?

Si no hi ha doblers, com ens podem permetre contractar l’actuació d’El Casta? O ja que estam per retallar, per què no s’aprofita perquè la seva actuació coincideixi amb el sopar a la fresca com fa uns anys en què va ser tot un èxit? No parlam de reduir i racionalitzar?

Per què no hi ha jocs infantils tradicionals com en tots el pobles i s’ha optat pel més fàcil, contractar i, per tant pagar?

A l’hora de planificar les festes, no s’ha pensat en tots els sectors d’edat? O en que molta gent el que cerca es sortir un dia a fer una volta per la plaça?
O que molta gent cerca poder anar a la plaça el dia abans d’una festa o un dissabte a veure que hi fan?

Com es pot explicar a un sector molt ample de gent que els dies 14 (previ a un dia de festa) i els dissabtes 11 i 18 sigui poc atractiu anar a la plaça a fer una volta?

I podria continuar amb altres reflexions, encara que, el que més em preocupa, és la sensació que es transmet des de l’Ajuntament de la poca importància que es dóna a les festes. Ja sé que algun dels seus membres no és allò que es digui un apassionat de les festes, però d’aquí a presentar-nos això d’enguany crec que s’han passat una mica.

Per acabar només vull recordar que, ara ja fa uns anys, vàrem començar una moguda amb festes alternatives que cercava donar un nou impuls a les festes i trencar amb la dinàmica que s’havia entrat. Durant els darrers anys, i a causa d’aquella moguda, hem pogut veure com aquesta dinàmica canviava radicalment, convertint-se en unes festes veritablement populars. Haurà de passar alguna cosa semblant per aturar la dinàmica actual?

Mateu Garau Flaquer