La vinagrella (Oxalis pes-caprae) és una espècie d'origen sudafricà introduïda a Europa a finals del segle XIX. La via d'entrada d'aquesta espècie fou, probablement, el transport de cítrics des del nord d'Àfrica. O. pes-caprae està catalogada com una mala herba de conreus de fruiters en la regió mediterrània. A més a més, té un efecte tòxic pel bestiar, degut a l'àcid oxàlic contingut a les parts aèries de la planta, que pot provocar hemorràgies internes i mals de pedra.

Es distribueix en contrades mediterrànies marítimes d'hivern temperat, majoritàriament en comarques litorals. Els hàbitats on comunament apareix aquesta planta són hàbitats agrícoles i hàbitats ruderals com els herbassars alterats, preferiblement sobre sòls profunds i relativament humits; encara que creix en tot tipus de sòl. A les illes Balears és molt abundant i apareix en hàbitats aparentment poc alterats, com matollars i boscos.

La vinagrella és una planta que té un cicle anual i es reprodueix d'un any per l'altra per bulbs subterranis. Hem comparat la producció de bulbs de poblacions de les illes amb altres del continent i, efectivament, hem comprovat que les poblacions de les illes són més prolífiques. Les plantes de les illes poden produir en terme mitjà un 20 % més bulbs que les de la regió continental. Donat l'elevat grau d'emergència d'aquests bulbs, podem concloure que les poblaciones de les illes són genèticament més invasores que les del continent i per tant no és d'estranyar que a les Balears la trobem arreu.

Montse Vila