Les figues de moro (també coneguda com figa de pala, figa de pico de punxa) és una fruita dolça que arribà des d’Amèrica, concretament de Mèxic, i s’ha estès per tota la conca mediterrània. Malgrat ser una espècie exòtica i invasora forma part del nostre paisatge rural.

La pell és gruixuda i té unes petites i fines punxes que poden ser molestes (cal anar alerta a l’hora de collir-les i pelar-les).

La que trobem a Mallorca acostuma a ser Opuntia ficus-Indica. El nom científic ve del grec Opus, una ciutat grega on creixia una planta espinosa i ficus-Indica o figa de les Índies, prové del llatí i fa referència al seu origen.

Després d’oferir una bella flor, durant el mes d’agost maduren i ofereixen un fruit dolç i gelatinós, amb unes petites llavors (que es poden menjar).

Una anècdota: fa uns anys visitaven el Castell de Capdepera amb un professor argelí i en veure les paleres exclamà “Figues de cristià!”. Resulta curiós que nosaltres les anomenem tradicionalment com a figues de moro i ells de cristià. 



Si no les heu tastades us convidem a fer-ho, això si aneu alerta amb les punxetes (pèls) al collir-les i pelar-les.


Més informació
https://etselquemenges.cat/rebost/la-figa-de-moro