Arribaran els ametllers en flor
a la teva finestra,
fugits del meu pensament,
i el tremolar de l'olivera,
que fremeix al pas de la nit.

Clara Janés

 

També la meva carn
floreix, quan davant
de l'ametller en flor
emmudeix.

Haikús dels ametllers en flor
A. López Baeza




 

Els ametlers de Mallorca, i de Capdepera, han florit. Un any més torna la bella estampa dels ametlers plens de flors en els nostres camps. 

Poc podem afegir a la maravella d’aquesta floració hivernal que, dissortadament, es va reduint any rere any. Les malaties, la poca rendibilitat del seu conreu o l'abandó de les terres de secà, fan minvar la superfície d'ametlers a Mallorca

 

Així i tot, encara se poden admirar camps d'ametlers, un element paisagístic de primer ordre que temps enrera va ser usat com reclam turístic.



De l’ametla se diu que és “un dels aliments més potents de la natura, molt generadors de calor per la gran quantitat de greixos que contenen, i generadors d’energia muscular per la seva riquesa en hidrats de carboni. Aquest fruit conté una gran proporció de sals, entre les quals predomina el fòsfor, fet que el fa més útil per als que realitzen un gran treball intel·lectual i per als malalts del sistema nerviós. També conté potassi, magnesi, calci i vitamines A i B. La proteïna de l’ametlla és de les més completes, ja que posseeix la majoria dels aminoàcids necessaris per a la vida”.

Cal recordar que l’ametlla té nombroses aplicacions: prenent-se seques, fregides i salades amb pell o sense pell, triturades, en forma de llet o en forma de farina. Són molt emprades en la rebosteria tradicional dels països mediterranis, formant part d’ametllats, polvorons, torrons, pastissos, ametlles garapinyades, etc. També s’utilitzen molt per acompanyar plats de carns o peixos i per a la preparació de gelats.

Hem llegit aquesta llegenda que relaciona l’ametlla i l’ametller amb Filis, una princesa de  Grècia clàssica “ Segons la mitologia grega, la princesa Filis, estava enamorada de Acamas, el fill gran de Teseu. Un dia i un altre, ella contemplava el mar sol·licitant el retorn de l’estimat, de la guerra contra els troians. L’espera se li va fer tan dolorosa que va morir de pena. Passats tres mesos, Acamas va tornar i veient que Atenea havia convertit a l’estimada en un ametller, va demanar perdó per la tardança i de cop i volta l’arbre es va omplir de flors. Filis estava demostrant el seu amor més enllà de la mort. Un amor intens i fidel”.  Falta dir que era l’hivern quan  Acamas tornà, per això floreix l’ametller quan més fred fa.