Un ple marcat per la darrera brega del passat dissabte a la sortida d'una discoteca. Inclou l'àudio sencer.

 

Després dels fets d'aquest darrer dissabte vespre, on hi va haver bregues a la sortida de la discoteca Keops de Cala Rajada, i del recent comunicat del PSOE demanant dimissions, s'esperava un ple mogut en el torn de preguntes de l'oposició. I així ha estat.

Rafel Fernàndez, portaveu del PSOE, va demanar a la batlessa si havia reflexionat sobre el comunicat dels socialistes. Tant Mireia Ferrer com el regidor de Policia, Manuel Filgueiras, seguint la dita que la millor defensa és un bon atac, varen recordar a Fernàndez una bon grapat de notícies publicades en els diaris quan ell era batle, en les quals es parlava de bregues i enfrontaments a la nit calarajadera. Demanaren al portaveu socialista per què ell no havia dimiti per aquests fets.

Filgueiras va explicar que no hi va haver cap batalla campal sinó una brega entre tres o quatre joves, i que la resta de presents no hi va intervenir, insinuant que l'exagerada crònica d'un concret diari mallorquí té la seva font en filtracions de la mateixa policia, desconeixem si referint-se als agents “rafelistes”, a qui varis sindicats varen acusar ara fa un any en un comunicat de voler desestabilitzar l'actual equip de govern.

En tot cas, enmig d'un discussió que va durar més de vint minuts, Fernàndez va dir que no criticava que hi hagués violència els vespres, reconeixent que sempre n'hi ha hagut, sinó la manca de previsió a l'hora de tenir els efectius suficients a la zona zero de les discoteques. Va centrar les seves crítiques en l'Inspector en Cap de la Policia, a qui va acusar d'haver ordenat no cobrir l'hora de tancament d'aquests locals. Tant la batlessa com el regidor varen contestar que no sabien res d'aquesta ordre i que hi ha un quadrant d'hores i una instrucció molt clara que els agents hi han de ser presents i de relleu entre les patrulles.

La batlessa sí que va reconèixer que entre els policies que fan torn de vespre hi ha baixes per distints motius que dificulten el servei, replicant Fernàndez que des de batlia es pot ordenar cobrir el servei amb altres agents.    

En resum, va quedar palès que hi ha sectors i grupuscles dins la Policia Local, com quasi sempre des de que hi ha democràcia, i que el problema de la violència els vespres a Cala Rajada ve de lluny. Sembla que quasi cap dels governants que ha tingut aquest municipi ha estat capaç, de moment, de posar-hi remei. Per ventura la solució no està tant en quanta més policia millor, sinó en controlar o limitar allò que fa que tants de joves, alguns violents i agressius, triïn la nostra localitat per anar de marxa.

Altres qüestions 

Pel que fa als punts de l'ordre del dia s'ha de dir que no hi havia res de gran rellevància i de fet es varen despatxar en poc temps. Destacar pot ser una modificació de crèdit de devers 300.000 €, provinents de les obres del carrer Baltasar Coves, que finalment es faran l'any vinent. Aquesta quantitat es dedicarà enguany al servei de grua, al lloguer dels solars que fan d'aparcaments públics, a voravies i a camins públics de fora vila.

Altres punts a mencionar són l’eliminació de dues fitxes de segona activitat a la policia, la derogació de l'ordenança de la taxa del centre Melis Cursach, la qual s'integra en una sèrie de preus públics per a l'entrada i ús d'espais municipals, la tria del nom d'un carrer de Son Moll de Dalt -que es dirà carrer Lliri de Mar- o l'aprovació d'una normativa perquè les associacions del poble puguin emprar els vehicles municipals. 

Quan a la resta de preguntes de l'oposició, s'ha de dir que només en va fer el PSOE -cap dels dos regidors d'El Pi varen comparèixer- i que hi va haver un moment de tensió entre Manuel Filgueiras i Rafel Fernàndez quan el primer va dir que l'ex batle ara coneix millor l'estat dels parcs infantils perquè hi va amb la seva filla.

Els socialistes també demanaren pel funcionament de l'àrea d'urbanisme, moment en què Fernàndez va llegir una carta que suposadament treballadors del departament li havien deixat a la seva bústia, criticant que la batlessa hagi mogut efectius d'aquest servei cap a l'àrea de contractació. A més demanaren sobre fons europeus, el pla d'obres i serveis del Consell Insular -sembla que hi va haver una errada administrativa a l'hora de registrar-la i Capdepera no rebrà aquests diners enguany-, sobre els famosos embossos per les obres a les carreteres del Consell i per actes concrets de les festes d'estiu, entre d'altres qüestions.

Finalment destacar que hi va haver una estona diríem que d'intercanvi d'idees entre els distints regidors sobre les infraestructures educatives del municipi, tant sobre el lloc on s'hauria de construir el nou centre escolar a Capdepera un cop s'ha sabut que la Conselleria no arreglarà s'Alzinar, així com també sobre una futura ampliació del col·legi s'Auba a Cala Rajada. Tant la batlessa com la regidora d'Educació digueren que no tenen una comunicació oficial de la Conselleria sobre s'Alzinar però que aquest divendres 11 d'octubre venien representants de l'IBISEC (empresa pública del Govern encarregada de les infraestructures educatives) per tractar totes aquestes qüestions. Posteriorment informaran tant a partits polítics com a associacions de pares i mares.