Reproduïm literalment la nota de premsa emesa per la Conselleria de Mobilitat


Foto CAIB on no es veuen ni el batle d'Artà, ni el de Capdepera ni el de Son Servera

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, s’ha reunit avui horabaixa amb els batles de Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera, Capdepera i Artà per informar-los de les actuacions dutes a terme per decretar la suspensió temporal de les obres de la línia ferroviària Manacor-Artà i debatre sobre les actuacions que es puguin dur a terme en el futur. A l’acte també hi han assistit el director general de Transports, Juan Salvador, i el gerent d’SFM, José Ramón Orta.

El conseller ha informat els batles dels municipis afectats de les actuacions executades des que el passat 22 d’agost el Consell d’Administració d’SFM va acordar iniciar l’expedient de suspensió de les obres, atesa la impossibilitat de complir les obligacions econòmiques que en derivaven.

Així, el conseller va donar compte de la signatura de les actes aixecades el passat 4 d’octubre en què s’acordava la suspensió temporal total de les obres. En les actes es recull l’execució de diverses actuacions, fonamentalment encaminades a executar o adequar parts d’obres ja iniciades de manera que es garanteixi la seguretat i es redueixi la influència en el servei d’altres infraestructures properes i l’impacte visual. El cost d’aquestes actuacions —292.093,18 euros— està inclòs en el pressupost vigent de les obres, sense que hi suposi un increment addicional.

Després de la reunió, el conseller Company ha reiterat que l’únic motiu per aturar les obres és la falta de liquiditat d’SFM per atendre els compromisos de pagament contrets amb les empreses adjudicatàries, els quals, en alguns casos, es demoren des de novembre de 2010. Respecte al futur, ha manifestat que no descarta res, sempre que el finançament estigui garantit. De fet, el passat 23 de setembre, el Govern va sol•licitar per escrit al Ministeri de Foment una reunió de la comissió mixta per demanar el compliment del conveni ferroviari signat l’octubre de 2008 entre el Govern central i l’anterior Govern autonòmic, mitjançant el qual l’executiu presidit per José Luis Rodríguez Zapatero havia d’invertir en la modernització i el desenvolupament del transport ferroviari a Mallorca, des d’aquella data fins a 2011, 443,7 milions d’euros, 190 dels quals estaven previstos per a l’execució de la línia Manacor-Artà. Un conveni que ambdues parts van qualificat llavors d’“històric”.

Ara bé, d’aquests 443,7 milions d’euros, el Govern central només ha compromès 57,5 milions d’euros: 3 el 2008, 25 el 2009, 15 el 2010 i 14,5 el 2011, tot i que aquesta darrera aportació encara no ha estat lliurada pel Ministeri. Tot i haver rebut aquesta quantitat, els anteriors responsables del Govern van licitar i adjudicar obres per un import aproximat als 220,7 milions d’euros, la qual cosa suposa un desfasament de 163,2 milions d’euros.