L'oposició presenta una nova moció conjunta contra la política econòmica de l'Ajuntament, de la qual n'oferim el text íntegre.
 
D'altra banda, també recollim la proposta aprovada sobre la regeneració de l'Agulla.

El Ple aprovà una moció favorable al tren-tram.





 


 

Dos eren els punts principals de l’ordre del dia d’aquest ple ordinari del mes d’octubre. El primer feia referència al PROJECTE DE RECUPERACIÓ I ESTABILITZACIÓ DE CALA AGULLA. Sobre aquesta qüestió, que tanta tinta ha fet vessar en les últimes setmanes, enmig d’un autèntic despropòsit de les distintes administracions implicades i de punts de vista diametralment oposats que abasten tot l’arc social, des del GOB a l’Associació Hotelera, la regidora de Medi Ambient, Pilar Gasull, va presentar a la consideració del Consistori un manifest i una proposició d’acord que, literalment, diu el següent:


 
-          Atès que per part de la Demarcació de Costes es va notificar l’obertura del termini d’exposició pública del Projecte de Regeneració i Estabilització de la Platja de Cala Agulla, i de 30 dies per tal de formular al·legacions. 

-
         
Atès que l’esmentat Projecte preveu la regeneració de la platja de Cala Agulla amb sediments de la serra de Tramuntana, en concret del terme municipal de Banyalbufar.

 
-          Atesos els informes dels tècnics municipals que consten a l’expedient VAR 47 MA/08, de l’Ajuntament de Capdepera, els quals desaconsellen l’opció expressada a l’esmentat projecte.

 
-          Atesa l’existència d’estudis alternatius que contemplen una acció menys agressiva, amb paràmetres de sostenibilitat i de menor impacte ambiental, amb la possibilitat d’escometre la recuperació de la platja de Cala Agulla amb arenes idèntiques a la mateixa platja, que es troben a la nostra costa, per tal de garantir que la seva biodiversitat no sigui alterada, acció que entenem menys agressiva i amb l’experiència de la regeneració anterior a altres municipis, que no han resultat gens satisfactòria.

 
-          Atesa la preocupació que evidencia la Corporació Municipal, envers la necessitat d’escometre una actuació a la platja de Cala Agulla, donada la seva importància no sols com a motor econòmic del municipi, sinó per tal de preservar les seves característiques que la converteixen en un indret de caire únic a Mallorca.

 
-      Atesa la convocatòria de les sessions de les Juntes de portaveus de data 24 de Setembre i 6 d’Octubre celebrades a la Casa Consistorial, on l’opinió dels grups municipals que conformen la Corporació va ser unànime i que per part del representant d’ES GRUP, es va sol·licitar una actuació de caire immediat i transitori, per al primer trimestre de l’any vinent, petició a la que es van afegir la resta de grups polítics. 

-
         
Tot i que, sense que a aquest Consistori li consti de forma fefaent, sembla que el Ministeri de Medi Ambient ha descartat finalment el projecte.
   

ES PROPOSA
 

-
         
La Corporació Municipal del municipi de Capdepera, manifesta la seva disconformitat amb el Projecte de Recuperació i Estabilització de la Platja de Cala Agulla plantejat per la Demarcació de Costes, que preveu per a la regeneració, l’extracció de sediments del terme municipal de Banyalbufar. 
 

-
         
L’Ajuntament de Capdepera insta la Demarcació de Costes, per tal que estudiï i finalment executi l’alternativa d’escometre la regeneració de la platja de Cala Agulla amb aportacions d’arena de característiques homogènies situades al mateix litoral, actuació, com hem manifestat, de menor impacte ambiental i nul·la alteració de la seva biodiversitat.

 
-          Atesa l’exposició efectuada pel Consistori, l’Ajuntament de Capdepera insta la Demarcació de Costes, per tal que,  si no fos possible l’execució del projecte definitiu de regeneració, escometre una actuació de caire transitori, com la realitzada l’any 2005, en el primer trimestre de l’any 2010. 

-
         
Presentar còpia del següent acord com a al·legació del Consistori de Capdepera, al Projecte d’Estabilització i Recuperació de la platja de Cala Agulla, presentat per la Demarcació de Costes.
 


Mínimes matisacions dels partits de l’oposició, i el text que s’aprova per unanimitat.

 

El segon punt important girà al voltant de la moció presentada per EU-EVl referent a la DEFENSA DEL PROJECTE DE TREN-TRAM I LA PETICIÓ AL GOVERN BALEAR DE LA NECESSITAT URGENT QUE EL TREN ARRIBI ALS MUNICIPIS DEL CAP DE LLEVANT. En aquest punt, com era previsible, el PP va abstenir-se, al·legant  que no volia “interferir en les opinions del poble manacorí”, per bé que aquest partit donava el seu suport al projecte d’arribada del tren-tram a Cala Rajada perquè “és necessari per als residents i turistes”. Però no foren els únics que, a l’hora de la votació s’abstingueren, també ho va fer UM. Per tant, la moció va ser aprovada per 10 vots a favor i 7 en contra.

 




   I arribàrem al tram final del Ple, sempre el més sucós, i en l’apartat de precs i preguntes es va produir un inevitable enfrontament generat en aquesta ocasió per una operació de tresoreria endegada per l’equip de govern, encara no signada, per un import d’1’5 milions d’euros, que va defensar el regidor d’Hisenda, Sebastià Sureda, per tal de poder pagar els proveïdors en un termini més curt de temps. Sureda va explicar que aquesta operació és a un any, tot i que des del Govern Central s’ofereix la possibilitat de fer operacions d’aquesta naturalesa a sis anys, però amb una tramitació molt més complexa. Els partits de l’oposició es queixaren de l’augment de despesa corrent, a la qual atribueixen els problemes de liquiditat de l’Ajuntament, a més d’exigir una auditoria sobre la situació econòmica i presentaren conjuntament una moció, en els termes següents, la qual va ser registrada el dimecres dia 7:


 
Al plenari on es varen aprovar els pressupostos 2008, el PP I EG ja varen advertir que vosaltres hipotecàveu aquest Ajuntament per unes quantes legislatures. Al passar EU-EV a l’oposició, ho confirmen dient que sabien que era així i l’interventor els ho va advertir, que haurien de baixar la despesa corrent per poder complir aquests objectius, cosa en quèi estaven d’acord.Idò bé: A dia d’avui, no sols no s’ha fet cas a cap ni una de les recomanacions de l’oposició (inclòs les aprovades per majoria al plenari) com per exemple tornar els préstecs que no s’han emprat, ni les mesures recomanades per tal de no augmentar la despesa corrent, sinó que ens trobem davant un equip de govern que, de forma unilateral i una mica encoberta (recordem que el passat dimecres 30.09.09 vàrem tenir comissió d’hisenda) FA UN PRÈSTEC DE 1.500.000’-€ per pagar despesa corrent. Això confirma, entre altres coses, que l’oposició tenia raó quan va presentar les seves teories al mes d’abril, que ens n’anàvem cap a la fallida tècnica de l’Ajuntament. No només s’ha volgut amagar aquesta realitat, sinó que als pressupostos reals de l’Ajuntament del 2009 la despesa corrent ha augmentat un 10 %, és a dir, cap voluntat d’intentar reconduir la situació. S’ha de tenir en compte que s’han pujat, d’una manera brutal davant la crisis econòmica que sofrim, els imports de construccions, la contribució (IBI) i el rebut dels fems i de tota la resta de las taxes. És a dir, no poden pujar més els imports, és mes, nosaltres demanem que s’actualitzin a l’ IPC,  igual que l’any passat, de juny a juny,  és a dir una baixada de l’1%.Estam permanentment de festa, i el poble assisteix de manera incrèdula, i mentrestant el servei de recollida de fems no funciona, la policia tampoc, cada regidor fa  el que vol (festes del Pilar), l’àrea  d’urbanisme està col·lapsada amb pocs expedients (i expedients d’infracció aturats), enfrontaments per l’arena de Cala Agulla, les obres del pla ZP amb problemes, etc…Aquest préstec demostra clarament que l’Ajuntament no té ni un duro, ja que s’ha fet amb l’únic objectiu de pagar la despesa corrent, de manera amagada. Fins on penseu que podeu arribar?Ens presenten uns pressupostos del 2010 sense voluntat de tornar aquest 1.500.000 €, perquè segurament teniu pensat prorrogar el préstec i el que vengui després ja s’apanyarà. No voleu renunciar a fer cap de les capritxades que vos heu inventat i que no suposen cap millora per al municipi.Des de l’oposició no podem permetre tot aquesta manera de desgovern, no volem esser còmplices d’aquest desgavell. Ens allunyen diferències ideològiques, però estam d’acord amb una cosa. No podem permetre que aquesta legislatura dinamiti la feina feta a les anteriors i hipotequi les futures.

Per això presentem la següent:
 

MOCIÓ
 

·
                    
Exigim  que amb caràcter d’urgència es faci una AUDITORIA per saber què ha passat i per on se n’han anat els doblers. 
 

·
                    
El compliment de les mesures adoptades per a la consecució de l’equilibri pressupostari. O sigui, reduir la despesa corrent, reduir el capítol 2 i mantenir el capítol 9 d’amortització de préstecs, o sigui no augmentar els préstecs i primordialment tornar  el préstec no utilitzat.
 

·
                    
Demanem al Sr. Batle que si no és capaç de reconduir la situació de desgovern que s’ha instaurat a l’Ajuntament que es plantegi quina mesura ha de prendre, com per exemple que se sotmeti a una moció de confiança per demostrar qui esta amb ell.
 

·
                    
Reflectir als pressupostos de l’any 2010 el retornament d’aquest préstec. Ja sabem que això suposarà una retallada d’altres despeses, però es l’única opció que hi ha.
 

·
                    
Fins que no tinguem la relació amb que s’han gastat els doblers dels préstecs, quants en queden, quants n’hem de reservar per fer front als sobrecostos de les obres que hi ha començades, i fins que es cumplesquin els acords del Ple, com per exemple la devolució dels préstecs no utilitzats, nosaltres, els tres partits sotasignants no ens tornarem a asseure per discutir ni modificacions dels pressuposts, ni aprovació del REC, ni aprovació de la utilització del romanent, ni a discutir els pressuposts de l’any 2010, ja que els del 2009 ja no creiem que s’aprovin.
 

(Aquest document el signe PP, Es Grup i EU-EV)
 


Fa dues setmanes, tots hauríem dit que els pressuposts del 2009 estaven a punt de ser aprovats, que el canvi de batle era cosa de dos dies, i que la legislatura es podia reconduir per camins de major estabilitat. Avui, en canvi...