A hores d'ara,

la Mostra de la Llampuga

es pot donar per morta




Dilluns dia 31 d’agost, 21 hores: la Mostra de la Llampuga es pot donar per morta.


Que encara hi ha temps? Sí.


Que el que avui és negre, demà pot ser blanc? També.


Però, insistim, amb un mes i mig per davant, no sembla haver-hi la més mínima voluntat de donar continuïtat a una fira gastronòmica que ha resultat emblemàtica per a Cala Rajada. Confraria de Pescadors i Ajuntament, des de fa temps,  mantenen un litigi que es troba en un carreró sense sortida. Després de la darrera reunió d’ambdues institucions, el passat dilluns, pinten bastos.


En donarem la versió que coneixem, de la manera més entenedora que sapiguem.


La Confraria, a més de la feinada que suposa organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques, n’ha estat el responsable absolut a nivell econòmic. Aprofitem per dir que la Mostra, segons la mateixa Confraria, no és deficitària, però les subvencions de les distintes administracions sempre arriben tard, molt tard, i mentrestant són els mateixos pescadors els que han de donar la cara davant els proveïdors. I això és el que no semblen disposats a continuar fent. Consideren que ara mateix la Mostra ultrapassa el seu àmbit estricte, ja que originalment es va idear per a promocionar el consum d’aquest peix, però finalment ha acabat implicant el món de l’hoteleria, el de la restauració i el del comerç. Que s’ha fet molt grossa, en definitiva i que, per tant, hauria de ser l’Ajuntament el que se’n fes càrrec com a últim responsable. La Confraria ja fa uns quants anys que ve advertint d’aquesta contingència i que o l’Ajuntament assumia el repte o ho deixarien estar. No se’ls ha fet cas i ara ens trobam com ens trobam.


Hem de dir que, amb tot, la mà d’obra de la Confraria, les forces de combat, per dir-ho així, estarien disposades a continuar fent la feina que han fet fins ara, si l’Ajuntament acceptava la responsabilitat de ser-ne el garant econòmic i que, com a tal actuàs, davant els proveïdors i davant les altres institucions. Però això és el que l’Ajuntament no sembla disposat a fer. Fins on sabem, a banda de trobar-se en minoria, els membres de l’equip de govern no es posen d’acord i passen la gent del moll amb cançons. A més, els terminis s’esgoten i podria ser ben bé que, inclús si hi hagués un gir inesperat, ja no hi fossin a temps.


Per al dimarts 1 de setembre, està previst que hi hagi reunió de la Confraria. Una altra. Si aquesta acceptàs, finalment, una vegada més, continuar al capdavant de la Mostra, encara es podria salvar, però els ànims volen baixos, hi ha decepció i cansament i veim molt difícil que es doni un gir que, en tot cas, seria inesperat.


No sabem què en pensen hotelers, restauradors i comerciants, de tot plegat, però ben bé podrien tenir un gest, fer una passa, dir-hi la seva... Són sectors beneficiats, uns més i uns menys, per la Mostra, i consideram que l’aportació hauria d’anar molt més de lluny de participar-hi des de fora: haurien d’empènyer des de dins, com a una part de l’organització.


Si la situació no canvia radicalment, no hi haurà Mostra. Durant tots aquests anys ha contribuït decisivament a donar a conèixer la llampuga i a estimular-ne el consum, però també ha servit per donar a conèixer Cala Rajada a la resta de mallorquins, segurament més que cap altre esdeveniment en el passat. I de la seva desaparició, el temps ja s’encarregarà d’assenyalar-ne els responsables.