Davant el que considera una situació econòmica insostenible
L'OPOSICIÓ MUNICIPAL ES PLANTEJA PRESENTAR UNS PRESSUPOSTS ALTERNATIUS


 

Aquest dijous de Sant Jordi, dia 23, l’oposició, PP, EU-EV i Es Grup havia convocat roda de premsa i, com se’ns havia anunciat, va girar al voltant de temes econòmics i, més concretament, del pressupost municipal per al present exercici.

En tots tres grups, que varen estar representats pels seus portaveus respectius –Joan Ferrer, Mateu Melis i Maria Orts–, i segons manifestaren en les respectives intervencions, existeix una gran preocupació per com l’actual equip de govern maneja els doblers i per com s’està hipotecant el futur. L’augment de la despesa corrent i tota una sèrie de préstecs que s’han assumit condicionen les pròximes legislatures, cosa que, segons varen explicar, farà que els gestors municipals es trobaran impossibilitats de fer cap altra cosa que no sigui fer front al deute acumulat. Això queda expressat en l’escrit que els tres grups polítics han presentat davant el consistori i que diu, textualment: “Deixant de banda si les inversions són o no les adients o prioritàries per al municipi, el cert i segur és que s’ha hipotecat el futur de l’ajuntament per als propers 15 anys. És fàcil preveure que els propers consistoris es veuran obligats a apujar per fre front als deutes adquirits, i estaran fermats de mans i peus per engegar nous projectes”.


Image


 

En sengles gràfics explicatius, els membres de l’oposició explicaren que en el període 2003-2008, ingressos i despeses (llevat d’inversions i subvencions) s’havien mantingut ajustats, els uns als altres. Aquesta tendència, segons l’estudi presentat, es veurà trencada a partir del present exercici, i d’acord a un increment mitjà de la despesa del 7’66%, i de la dels ingressos d’un 5’75%, ens podríem trobar que al 2021 la desviació negativa (el dèficit) ja rondàs  els 8 milions d’euros.


En el mateix escrit a què ens hem referit, l’oposició proposa les següents mesures correctores dels pressuposts endegats per l’equip de govern:


1-    
Rebaixar les partides “subjectives” (les que es poden controlar) de despesa corrent a fi de no augmentar més el dèficit del consistori.
2-    
Acabar les inversions que estan actualment en marxa i establir com a projectes prioritaris i necessaris, l’escoleta infantil de Capdepera i les dotacions de serveis a les urbanitzacions.
3-     Retornar totes les partides dels préstecs que a data d’avui no s’han fet servir, el que suposarà un estalvi de despesa financera i de passius que ajudarà a l’elaboració d’uns pressupostos reals a les necessitats i prioritats del municipi (
aquest punt, els partits de l’oposició el quantifiquen en 5’6 milions d’euros).
4-    
Acollir-se a les subvencions dels organismes supramunicipals per tal d’anar renovant totes les xarxes de serveis existents en el municipi, i aprofitar les inversions estatals per anar fent el que no podem dur a terme amb els nostres recursos.
5-     Que es replantegin els pressupostos atenent aquesta proposició.


Abundant en la mateixa línia, l’oposició ha plantejat a l’equip de govern la necessitat de replantejar “la infraestructura que es vol dur a terme (a can Creu d’Inca) i que de bon segur costarà més del pressupostat i que s’haurà d’assumir amb fons del propi ajuntament”. Els partits signants volen “que es replantegi tornar a la idea inicial de convertir can Creu d’Inca en el gran espai cultural del municipi, com sempre s’havia dit”. Això, diuen PP, EU-EV i Es Grup, suposaria poder-se desfer del lloguer de can Gabriel. Tot i que els partits de l’oposició, en el seu moment, donaren suport a aquesta inversió amb cost zero per al municipi, per les presses amb què la documentació s’havia de presentar al ministeri, però sense conèixer-ne el projecte. Ara, el que no volen aquestes partits, és que can Creu d’Inca es converteixi en edifici administratiu.


El que consideram més important, de tot quan es va dir en aquesta compareixença dels partits de l’oposició, és que, davant la manca de voluntat de l’equip de govern per a consensuar els pressupost de 2009, s’han vist obligats a confeccionar un pressupost alternatiu que, si no s’hi posa remei, serà dut a plenari i sotmès a votació.

Image


Es va insistir que no es vol desestabilitzar un govern en minoria, ni molt menys plantejar una moció de censura, ni res de semblant, però tampoc es vol assumir un pressupost que no recull les propostes presentades per l’oposició. Els seus portaveus recordaren que l’equip de govern ha d’assumir el fet d’estar en minoria i que això suposa negociar les iniciatives que es vulguin tirar endavant, i més quan es tracta d’un apartat tan important com són els pressupostos. També manifestaren que volen donar un marge de confiança als actuals gestors municipals per tal que “es posin les piles” i s’iniciïn els contactes perquè els pressupost 2009 sigui el de tots, especialment en moments econòmicament tan delicats.
 

En cas contrari, com ja hem dit, l’oposició endegarà l’aprovació dels seus propis pressuposts.