Comunicat del GOB


El passat 11 de juny de 2024 el director general de Costes i Litoral de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua va resoldre AUTORITZAR l’ocupació dels terrenys de domini públic marítim terrestre per a les instal·lacions de temporada contemplades a la sol·licitud d’autorització presentada per l’Ajuntament de Capdepera, amb l’objecte de que siguin explotades per si mateixos o per tercers.

Sense autorització

A la pàgina 9 de l’autorització hi ha la relació de les instal·lacions i elements autoritzats a les sis platges del municipi de Capdepera. Entre les instal·lacions autoritzades hi figuren solament tres quioscs-bars, ubicats un a Cala Mesquida, un a Cala Agulla i un altre a la platja de Font de sa Cala.

La realitat és que hi ha dos quioscs-bars més en explotació, els quals per tant no estarien autoritzats. Un d’aquests quioscs ocupa la platja de Cala Agulla i l’altre la platja de Son Moll.

Atès que segons el Reial decret 994/2022, de 29 de novembre, de traspàs de competències a la CAIB en matèria de gestió del domini públic marítim terrestre, les ocupacions del domini públic marítim terrestre que no disposen del previ títol habilitant continua essent competència de l’Administració General de l’Estat la potestat sancionadora i la recuperació possessòria dels béns usurpats per els usos no comuns regulats per l’article 31 de la Llei de Costes.

Per aquests motiu, des del GOB hem interposat una denuncia davant la Demarcació de Costes posant de manifest aquests fets, per tal que investigui aquestes ocupacions a les platges de Cala Agulla i Son Moll sense autorització, i que exerceixi les funcions de recuperació possessòria  i sancionadora contra l’Ajuntament de Capdepera per haver licitat i adjudicat aquestes explotacions.

Sense licitació

Per altra part s’ha constatat que l’Ajuntament de Capdepera ha incomplert amb allò previst a l’article 113.6, paràgraf segon, incís final, del Reglament general de costes, pel que fa a l’anunci de la licitació al BOIB. Aquest paràgraf segon ordena que: “L’ajuntament ha de comunicar al Servei Perifèric de Costes la relació nominal dels encarregats tercers de l’explotació, prèviament a l’inici d’aquesta. Els ajuntaments han de garantir que en els procediments per licitar la prestació del servei de temporada en platges s’atengui el major interès i utilitat pública de les propostes, que s’han de valorar en funció de criteris especificats pels ajuntaments en els plecs de condicions corresponents, amb respecte als principis de publicitat, imparcialitat, transparència i concurrència competitiva. Aquests plecs s’han de publicar al butlletí oficial de la comunitat autònoma.”

La no publicació al BOIB de l’anunci de licitació de l’explotació dels serveis de temporada així com dels plecs de condicions administratives i tècniques és motiu suficient per invalidar completament la licitació realitzada por l’Ajuntament de Capdepera, realitzada mesos abans de la preceptiva autorització de la Direcció General de Costes i Litoral. 

Tot plegat, una mostra més de la manca de control en el procediment i en l’explotació de multitud de serveis de temporada que cada estiu omplen les platges de negocis i activitats, algunes legals però moltes il·legals o amb procediments irregulars.  Des del GOB exigim que es reforci el seguiment de la tramitació i l’explotació perquè cada estiu són molts els casos que denunciam de forma reiterada davant Demarcació de Costes i amb escrits a la Direcció General de Costes i Litoral.