Al migdia de divendres, 23 d’agost, un grup de veïns es van manifestar davant el terreny urbanitzable de Sa Pedruscada per a demanar que no se dugui a terme el projecte de construcció de devers 60 habitatges.  Poc abans de les 12 hores, hora acordada per la concentració, se repartiren samarretes amb el lema de la demanda. Prèviament s’havia convocat els veïns i veïnes a través de xarxes socials i la difusió d’un vídeo on explicava els motius.

Recordem que la parcel·la de 22.000 metres quadrats en un principi permetia construir amb uns paràmetres diferents als de la zona (se parlava de fins a 4 alçades), i a petició del col·lectiu “Salvem sa Pedruscada”, l’Ajuntament de Capdepera va fer una moratòria fins desembre del 2024 per estudiar les mesures que es podien prendre per a evitar l’impacte de la urbanització prevista.

La concentració, convocat per manifestar el rebuig a la construcció d’aquesta urbanització, va ser toto un èxit superant el nombre de manifestants que l'anterior realitzada en el mateix lloc (octubre 2023). Segons els organitzadors “se construirien 18 blocs aïllats amb 60 habitatges, amb 18 piscines, garatges i trasters". A més indiquen que la intensitat d’ús del sol serà diferent a la de les parcel·les que l’envolten.



Els organitzadors han declarat que  «La constructora ha modificat el projecte perquè la moratòria no els afecti i es construeixin edificis de dues altures i no de quatre. De manera que podrien començar de manera imminent». Aquesta urbanització tindria efectes molts negatius a la zona, tant pel que fa al trànsit i aparcament a la zona, consum d’aigua, eliminació d’arbrat, evacuació d’aigües brutes, etc...

Indiquen que la urbanització tindrà conseqüències, tenint en compte el context de canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems que afecten les Balears. L'eliminació de la vegetació autòctona que cobreix aquesta parcel·la i la seva substitució per cases suposa «anar en contra de totes les indicacions que els experts recomanen per a lluitar contra el canvi climàtic». Així, afegeixen que l'asfalt no absorbeix ni reté l'aigua de les pluges intenses.

La zona  fins ara tranquil·la, es veurà afectada pel trànsit i renou dels cotxes. El patrimoni ambiental i paisatgístic de la cala de Sa Pedruscada «està en risc de desaparèixer per sempre».

Exigeixen que el projecte d'urbanització s'executi amb idèntics nivells d'edificabilitat i intensitat d'ús que la resta de parcel·les de la zona.  

Na Trini Tarazaga, en nom del grup, va fer declaracions a la premsa  que va cobrir la notícia, que ha tingut ressò a la televisió i a la premsa escrita. "SOS Salvem sa Pedruscada"  ja du recollides devers 5000 signatures contra la "macro-urganització de la parcel·la de Sa Pedruscada.

La Plataforma ha publicat a les xarxes socials una nota d’agraïment a la fent que va participar i recolzar la mobilització: «Gràcies de tot cor a tots els que avui heu estat amb nosaltres per protegir Sa Pedruscada. Junts, podem aturar la massificació descontrolada d’aquest indret tan màgic. Zones com aquesta, en queden molt poques. No tot s’hi val. Un paradís explotat deixa de ser un paradís. Exigim que es construeixi amb seny, respectant la densitat d’edificació que s’aplica a la resta de la zona i preservant l’estil mallorquí de les cases, per mantenir l’autenticitat de Sa Pedruscada. No deixarem de lluitar pel que estimam».


Clica per escoltar la notíca a IB3


Si clicau al logo de la “SOS Sa Pedruscada” podeu llegir el manifest on s’expliquen les raons de l’oposició al projecte: