Dimecres, 7 de febrer, bussejadors de la Guàrdia Civil van dur a terme una operació d’extracció de restes arqueològiques subaquàtiques situades prop de Cala Rajada. Es tracta de dos canons d'un vaixell que, una vegada recuperats, seran estudiants i analitzats pel Consell de Mallorca per identificar el seu origen i posteriorment ser exposats.


 

Els canons fan uns 2,5 metres de llargària i tenen un pes estimat de mil quilograms. Com hem comentat estan pendents d’estudi però la primera impressió és que les dues peces d’artilleria identificades podrien datar-se entre els segles XVII – XVIII o inclús principis del segle XIX, i de la seva procedència no es descarta que sigui espanyol, holandès o francès.
 



Es tenia coneixement de l'existència d'aquestes restes arqueològiques des de fa anys, però va ser l'any 2021 quan la Unitat d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, G.E.A.S. va fer una immersió per veure què hi havia a aquesta zona de Cala Gat, i el resultat va ser la documentació de dos canons, tot i que n'hi podria haver més.



Els dos canons es troben sobre el banc d'arena. Són fàcilment visibles i, malgrat que fins ara s'han mantingut intactes, poden sofrir l'acció dels espoliadors. Com a mesura preventiva, el Consell de Mallorca i el G.E.A.S. ha preparat aquest dispositiu de recuperació dels dos canons i depositar-los al Museu de Mallorca, on seran estudiats pels tècnics de Patrimoni de la institució insular.
 

 

Al moll de Cala Rajada hi han assistit el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca; la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer;  el coronel de la Guàrdia Civil a les Illes Balears, Alejandro Hernández; i el Director General de Transport marítim, Toni Mercant. 
 



Per a l’acció d’extracció del primer canó s’ha convocat a la premsa i a les televisions d’àmbit illenc i nacional, que han recollit la informació i les declaracions del cap del GEAS,  David Bolaños, que ha explicat com ha estat el procediment per aixecar els canons del fons i dur-los al moll de Cala Rajada; i del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés que va indicar la importància a les peces rescatades com a element patrimonial i aprofità per donar les gràcies al  GEAS.