Dia 25 de Novembre se van llegir dos manifests durant els actes de commemoració del Dia contra la violència de gènere a Capdepera. Us reproduim els textos d'ambdues intervencions.



El manifest llegit a la plaça Castellet de Cala Rajada per na Maria Antònia Fuster en nom d'Esperit Feminista.

Cada instant de cada vida ja l'hem viscut abans, com en un bucle distòpic del qual no podem escapar, una dona assassinada i potser també els seus fills, un sistema que s'estreny al voltant de la idea perversa que la funció indiscutible de cada una de nosaltres és estar al servei d'un engranatge del qual formam part, però del que mai estam al centre; el plaer dels homes, la cura dels nostres, la bona mare, la bona companya, el relat oficial d'allò que significa ser dona; suau, dolça, amatent, entregada, eternament jove, disposada, si et mous un mil·límetre la foto surt borrosa, no encaixes bé, la imatge no és nítida i tot el sistema es ressenti et recol·loca: no cridis, no facis renou, no exigeixis, no et maquillis tant pareixis una porta, maquilla't més fas mala cara, el vestit és curt, el vestit és llarg, amb qui parles? Tens el dinar fet? Tot de frases que ens podrien semblar desactualitzades si no fos perquè cada dia trobem comentaris denigrants així a moltes publicacions de perfils feministes de part de persones molt joves i que en aparença han tingut tota la informació necessària a les seves mans per entendre el joc de la submissió que ocupam les dones en el sistema.

La idea radical de que les dones també som persones. La regressió d'idees profundament hostils, fosques i antidemocràtiques pretén també ubicar les dones a un espai convenient i comprensible, que sigui còmode a aquells que no estan disposats a cedir ni compartir privilegis, els de sempre, vaja, xerra lo just, sigues adequada, tingues fills i calla aviat, i si no ho fas així, és molt possible que et trobis violència de tornada, des de la simbòlica i quotidiana (un gest, un comentari, una mirada), fins a la que t'esborra de la foto per sempre més.

Aquest col·lectiu té com a un dels principals objectius posar la mirada en l'educació com a eina bàsica per instal·lar la idea de la llibertat, de l'emancipació i reconeixement de les dones a qui només és possible mirar d'una manera: d'igual a igual. Qualsevol altra mirada externa ha estat, és i serà violència. Qualsevol altra mirada que ens subordini, vexi, utilitzi, menyspreï, infantilitzi, cosifiqui, ha estat, és i serà violència. Qualsevol altra mirada ens fa funcionar en mode supervivència i nosaltres hem vingut aquí a viure. Cada comentari vexatori i culpabilitzador a xarxes, al carrer, als sopars amb amics o a casa és una derrota social, la validació d'un sistema caduc i violent, i una ferida sobre les nostres vides i els nostres cossos i, per tant, haurem de continuar fent feina perquè aquells que ens volen borroses o mortes, a la foto, entenguin que som més i sí, som millors. Un dolor per cada una a qui se li ha arrabassat la vida aquest darrer any perquè a la seva foto ella no hi cabia. Un alè per totes les que s'han posat al centre de la foto i se n'han sortit.

VISCA EL FEMINISME COM UN ESPAI SEGUR ON SER LLIURES I TRIBAR XARXES DE SUPORT I CURA

VISCA EL FEMINISME COM A CAMÍ CAP A L'EQUILIBRI D'UNA BALANÇA QUE FA MASSA TEMPS QUE TOMBA CAP AL MATEIX COSTAT, LA REDREÇAREM COSTI EL QUE COSTI.

LA REVOLUCIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ



Aquesta és la Declaració institucional aprovada pel Ple de Capdepera, llegit el 25N a la plaça de l'Orient de Capdepera.

Declaració institucional amb motiu del 25 de novembre de 2023 per a l'erradicació de les violències masclistes

«S’ha acabat»

Des de 1999, l’ONU va declarar el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, un dia on la societat gràcies als moviments feministes d’arreu del món i dels col·lectius de dones, així com també des del compromís de moltes institucions, s’ha fet més conscient que la violència masclista és una de les violacions més flagrants dels drets humans.

Cada any les dones assassinades per violència masclista són esgarrifoses, ja siguin en l’àmbit de la parella o no, així com també les denúncies per maltractaments en l’àmbit de la parella, les agressions sexuals, l’assetjament sexual en l’àmbit laboral, explotació sexual i tota mena de discriminacions.

Les dades amb què comptam ens mostren part de la dimensió del problema.

En el que duim de l’any 2023:

— 52 dones assassinades per violència masclista en l’àmbit de la parella, que han deixat a 51 menors d’edat orfes. Des de l’any 2003 són 1236. I des de l’any 2013 han estat assassinats en l’àmbit de la violència de gènere, 49 infants.

— 13 feminicidis més fora de l’àmbit de la parella, 3 d’ells d’índole sexual, tots perpetrats per coneguts. Segons dades de l'ONU Dones s’estima que més de 736 milions de dones de més de 15 anys pateixen violència masclista en totes les seves formes a nivell mundial. Una de cada tres pateix violència masclista en qualsevol de les seves formes. I quasi 1,7 milions d’infants a l’Estat espanyol viu a cases on el pare maltracta la mare.

A les Illes Balears, la taxa de víctimes de violències masclistes de dones a partir de 14 anys és de 2,3 per cada 1000 dones, segons dades de l’INE de l’any 2022.

Segons dades del Ministeri d’Interior, dels 17.016 delictes relacionats amb violència sexual que hi va haver l’any 2022, d’aquests 777 a les Illes Balears, el 86 % de les víctimes foren dones, i el 97 % dels victimaris foren homes, i foren condemnats 36.161 homes per violència de gènere a tot l’estat Espanyol.

Des de 2004, a l’Estat espanyol comptam amb la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, gràcies a la qual s’han creat serveis socials, jurídics, d’atenció psicològica, d’acollida, habitatges, recursos policials, forenses i jutjats especialitzats per abordar la violència contra les dones en l’àmbit de la parella.

A les Illes Balears, amb la Llei 11/2016 d’igualtat de dones i homes, ampliam la mirada a les violències contra les dones com les violències sexuals, matrimonis forçats, violència simbòlica, econòmica, etc.

Amb la Llei orgànica 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual, es consolida l’abordatge de la violència sexual i l’especialització envers aquest tipus de violència.

La sensibilització social, política i institucional ha anat augmentant i ens ha fet conscients que des de tots els àmbits i totes les administracions se n’ha de fer front, des de la sensibilització i la prevenció, fins a la reparació del dany de la víctima.

 És una responsabilitat, com a societat i com a institució, en cada una de les dones que ha afrontat o afronta violència, per això cal seguir treballant i refermant els nostres compromisos:

1.- L’Ajuntament de Capdepera i cada un dels grups polítics que el conformen ens comprometem a interpel·lar els homes del nostre voltant perquè esdevinguin còmplices en la lluita contra les violències masclistes. I a treballar per posar fi a les violències contra les dones i erradicar les actituds masclistes.

  1. L’Ajuntament de Capdepera i cada un dels grups polítiques que el conformen es comprometen a combatre els discursos negacionistes de la violència de gènere.
  2. L’Ajuntament de Capdepera es compromet a seguir impulsant els plans estratègics municipals d’igualtat participatius, perquè sabem que el compromís amb la igualtat de tota la comunitat és l’antídot de les violències.

4.- L’Ajuntament de Capdepera es compromet a treballar en xarxa, col·laborant amb totes les institucions i amb les associacions de dones del nostre poble i crear sinergies per erradicar les violències masclistes

5.-L’Ajuntament de Capdepera es compromet a promoure campanyes de sensibilització i prevenció d’agressions sexuals, arribant a una conscienciació plena d’aquesta forma de violència masclista en tota la societat.

6.- L’Ajuntament de Capdepera es comprometem a posar en la façana de totes els edificis de la institució una banderola o símbol de condemna de violències masclistes, per així visibilitzar el compromís de la institució amb la seva erradicació. Aquesta restarà en la façanes des del dia 20 al 27 de novembre.

7.- L’Ajuntament Capdepera es compromet a mantenir les taules de coordinació de violències masclistes per treballar amb totes les institucions i amb tots els veïns i veïnes amb l'eradicació de les violències masclistes.