Marquen un termini det temps per decidir de quina manera entraran a formar part de l'equip de govern municipal

L'assemblea de més de tres hores de MÉS per Capdepera amb els representants de l'executiva del partit i els militants del municipi ha servit per constatar aquest dimarts les diferències irreconciliables entre les parts. MÉS per Mallorca no accedirà a que el grup municipal pacti amb el PP, ni els regidors, de moment, hi renuncien. L'assemblea recolzà els regidors i fou molt crítica amb els representants de l'executiva (Lluís Apesteguia i Carme Gomila). A hores d'ara, la solució de consens ha estat inassolible, i en les properes hores o dies els regidors han de debatre i prendre una decisió. Sobre la taula hi ha l'opció de pactar com a regidors no adscrits o fer-ho com a MÉS per Capdepera i atenir-se a les conseqüències disciplinàries. De moment no es troba una fórmula que acontenti les dues parts.


Per entendre la situació, per una banda, des de l'executiva de MÉS per Mallorca, i en declaracions de Jaume Alzamora ens va narrar com varen anar els fets:

"Membres de l’agrupació de Capdepera ens traslladen la voluntat d’arribar a un acord de govern amb el PP i que han convocat una assemblea per proposar-ho. La proposta és debatuda en l’executiva ordinària de Més per Mallorca del dilluns (2 d'octubre), que proposa traslladar als regidors electes de Capdepera que no prenguin cap decisió en l’assemblea convocada per poder tenir més temps i més marge de reflexió i debat, ja que des de l’executiva no es veu clar un pacte amb el PP, soci a molts d’ajuntaments i a institucions supramunicipals del partit d’extrema dreta VOX. Aquesta proposta va ser traslladada als regidors el dia abans de l’Assemblea de Capdepera i adopten el compromís de no prendre cap decisió; tot i que adverteixen que en qualque moment s’haurà de prendre. Igualment traslladen als representants de l’executiva de Més per Mallorca que ja tenen un acord negociat amb el PP i que ho veuen amb bons ulls, per responsabilitat i per treballar pel poble.

En l’assemblea que se celebra, l’endemà de la reunió amb representants de Més per Capdepera i Més per Mallorca, en contra del què havia proposat Més per Mallorca, es pren la decisió d’entrar a un pacte de govern municipal amb el PP.

Aquesta decisió, ja ferma per venir d’una Assemblea, és traslladada a l’executiva de Més per Mallorca tal i com estableix el reglament d’agrupacions municipals, en el seu article 7.2, quan diu que les qüestions que es considerin importants per al partit o el municipi seran elevades a l’executiva de Més per Mallorca. Presa aquesta decisió, l’executiva de Més per Mallorca se reuneix d’urgència per tractar la proposta de Més per Capdepera. L’executiva, formada per 42 persones provinents de moltes de les agrupacions locals de Mallorca, debat i reflexiona sobre la proposta. Analitzant les oportunitats i els riscos, en el context ideològic i polític que vivim. En aquest sentit l’executiva, per assentiment unànim, decideix que no pot avalar el pacte amb el PP perquè a nivell polític, i ideològic, no es pot pactar i blanquejar un partit que pacta amb VOX i fa polítiques en contra dels immigrants, dels col·lectius més desafavorits, de la nostra llengua, del nostre territori, i un llarg etc. I que pacta amb un partit que vol il·legalitzar Més per Mallorca.

Igualment hi ha moltes agrupacions que estan batallant contra els pactes PPVOX en els seus municipis i plantegen que companys facin un acord amb aquells que els estan fent patir a elles, genera unes contradiccions molt grans i no ho poden avalar.

Dins d’aquest debat i reflexions, l’executiva va decidir no donar suport ni avalar, des d’un punt de vista polític i ideològic, el pacte amb el PP. Entenent que les realitats local i municipal van per altres dinàmiques i això no té perquè afectar a nivell ideològic a la gestió del poble. Però Més per Mallorca és un partit, amb unes bases ideològiques i polítiques comunes. Més per Mallorca no és una suma, independent, d'agrupacions. De manera que hi ha qüestions que sí que afecten al partit. I aquesta n’és una.

Aquest punt, per tant, és el que es va traslladar als membres de l’assemblea de Capdepera amb qui es varen reunir membres de l’executiva de Més per Mallorca. Però no com una decisió autoritària de prohibir el pacte. El que se’ls va traslladar era que el pacte amb el PP no es podia fer en nom de Més. I, per no entrar en qüestions disciplinàries ni d’enfrontament, l’executiva els va demanar que, si feien l’acord amb el PP, ho fessin com a regidors no adscrits.".






Per l'altra banda, i en declaracions a la sortida de l'assemblea de la candidata de MÉS per Capdepera (i futura batlessa si es materialitza el pacte), Núria García: "no volem fer un pacte com a regidors no adscrits, a més, no volem abandonar les sigles ni el programa de MÉS amb el que ens presentàrem. No volem passar al Grup mixt. 

Ens hem donat uns dies per prendre la decisió. Segurament no serà aquesta setmana. Hem de meditar tot allò que s'ha discutit. El que és clar és que no ens veiem com a regidors no adscrits. Més per Mallorca és tan nostre com de l'executiva. No volem renunciar a les sigles de Més ni tampoc entenem perquè hem de renunciar per signar un acord de govern".














Sembla que tothom manté en les seves posicion però que tampoc ningú vol trencar els llaços.

Quan demanàrem a Jaume Alzamora si les agrupacions locals tenen autonomia per decidir, ens respongué:

"Total. Autonomia total, però, i això ho diuen els reglaments, quan les decisions afecten al partit i a la ideologia del partit s’han de traslladar a l’executiva de MÉS per Mallorca perquè MÉS per Mallorca no és la suma d’agrupacions independents als municipis. I l’executiva prengué aquesta decisió i els ho va traslladar.

També passa que tractàvem fets consumats. Si l’assemblea de dimecres no ho hagués pres aquesta decisió....haguéssim pogut parlar de possibilitats, explorar noves maneres, però tampoc no hem pogut. Son fets dictatorials? No, aquí hi ha una decisió presa que s’eleva a MÉS per Mallorca i MÉS per Mallorca com a partit polític pren la seva decisió. Sobre un decisió presa".

També li demanarem: què farà MÉS per Mallorca? Els expulsarà?

"No, no. El que els proposàrem va ser que facin el pacte sense el nom de MÉS per Mallorca sinó com a regidors no adscrits. La proposta que els hi fèiem era política, no sancionadora.

Si iniciam un procés sancionador o d'expulsió és molt fort, un plat de mal gust, s’ha de reunir la comissió de garanties, anar contra companys...per tant si passen al grup mixt no ho fan en nom de MÉS per Mallorca. I MÉS per Mallorca no ha de justificar un pacte amb un partit que blanqueja l’extrema dreta.

I una cosa vos diré a nivell personal. És una situació que me dol molt, perquè conec a tothom de l’agrupació des de fa molts d’anys".

Finalment li demanarem: dels termes del pacte escrit en sí, què n’opines?

"No és el problema del contingut, és el continent. El problema no és el pacte en sí, sinó amb qui. El pacte pot ser molt bo i beneficiós pel poble, això no es discuteix. El problema és amb qui".


Així les coses, sembla una situació irreconciliable tot i que el debant ha estat cordial i no s'han romput ponts. En les properes hores es preveu que MÉS per Capdepera faci públic un manifest per refermar-se en la posició del partit al municipi i a favor del pacte amb els conservadors.



Núira García i Jaume Alzamora durant la campanya electoral