Ple tranquil,
fins al final,
en què 
Pilar Gasull
i
Mateu Melis
protagonitzaren
una
picabaralla
dialèctica

 
Aquesta del passat dimarts va ser una sessió a la qual no ens convidaren, i de la convocatòria de la qual tampoc donàrem compte als nostres lectors, perquè res se’ns havia dit. Ai, com costa que els mecanismes d’informació funcionin amb fluïdesa.

Bé, anem per feina. D’aquest plenari hauríem de dir que va constituir una altra sessió plàcida, tranquil·la, assossegada... fins que, quan ja donàvem la festa per acabada i volíem partir cap a cases,  Pilar Gasull desenterrà la destral de guerra. Fins aleshores, tant pel que fa als punts prevists a l’ordre del dia, com en el torn de precs i preguntes, tot havia discorregut de forma diguem-ne cordial, a banda de les lògiques discrepàncies entre govern i oposició en distints moments de la sessió.
Vegem-ho.

1 – Aprovació modificació de crèdit 9/2008
Sebastià Sureda va explicar –i ja ens perdonareu totes les mancances i embulls terminològics que feim quan parlam de temes econòmic, però no en sabem més– que es tractava del  traspàs d’una partida del FOMIT al pressupost de les obres el carrer del Port, perquè les subvencions per aquest projecte són plurianuals i encara no s’han començat a rebre; després, en arribar, la partida es reintegrarà a la del FOMIT.. O això entenguérem. En tot cas, no es deu tractar de res molt greu, perquè ni PP ni Es Grup no s’hi oposaren. Es va aprovar amb 9 vots a favor i 7 abstencions.

2 i 3– Aprovació comptes generals 2006 i 2007
El mateix regidor d’Hisenda va informar que aquest era un tràmit al qual obliga la llei, s’ha d’aprovar pel Ple i s’ha d’enviar a la sindicatura de comptes, perquè en el cas dels comptes de 2006 s’està fora de termini. No així pel que fa als números de 2007, amb els quals, per tant, no hi ha cap problema. Es va aprovar la proposta per unanimitat.

4 – Pla d’obres i serveis 2009
L’encarregat d’informar aquest punt va ser el regidor de Vies i Obres, Mateu Garau. Va recordar que la proposta ja havia passat per comissió i que el projecte escollit per a acollir-se a l’esmentat pla del Consell de Mallorca és el de dotació de xarxa de clavegueram al tram comprès entre el SYP i la rotonda camp de futbol (marge dret); aquest projecte ja es va proposar l’any 2004 (en segon lloc) i no es va aprovar, per tant ara només faria falta una revisió de preu del projecte. També s’hi inclouria el canvi de la canonada de pluvials, massa estreta, per una de nova de 600 mm. Són en total 261 mil euros, i se’n dem ana una subvenció del 60% Joan Ferrer (PP) explicà que ho recolzarien perquè en el tram indicat s’hi ha fet moltes construccions i se’ls ha de dotar de serveis, però que considerava un greuge comparatiu que els veïnats d’aquesta zona només s’haguessin de fer càrrec del 40% no subvencionat del pressupost, mentre a altres indrets, com Cala Gat o Es Marisc hauran de pagar el 90% del cost.  Mateu Garau va manifestar que entenia perfectament els arguments de Ferrer, però el Pla d’Obres i Serveis només arriba a unes quantitats màximes determinades, que les dotacions de serveis a les urbanitzacions posades com exemple pel portaveu del PP superen de llarg. El punt es va aprovar finalment per unanimitat.

5 – Calendari Laboral 2009
Segons informà Pep Gallego, la proposta de festes locals per a l’any que ve és la mateixa d’aquest any: 16 de juliol, El Carme, i 24 d’agost, Sant Bartomeu. I, uns vegada més, la proposta s’aprovà per unanimitat.

6 -  Resolució del contracte de gestió del servei públic de la piscina municipal
Pilar Gasull va fer una extensa i detallada exposició de les vicissituds per què ha passat l’adjudicació de la gestió de la piscina municipal. Intentarem transcriure, amb la màxima fidelitat possible, les seves paraules: “El contracte va ser signat el 15 juny de 2007 per Joan Ferrer, el batle en funcions, i l’empresa Gesport Balear, S.L. (que havia estat declarada adjudicatària del concurs). El 25-6-07, l’empresa concessionària signà un document de recepció de les instal·lacions, tot i que  es va queixar que no havia rebut les claus de l’empresa constructora. Acte seguit, e n el mes de juliol, l’empresa es va posar en contacte amb mi per a manifestar que no existia cap estudi de viabilitat del contracte de serveis i que això era molt important; en les rondes de conversacions de l’estiu de 2007, l’empresa es va queixar que ni el regidor d’esports, Mateu Melis, ni el batle, havien advertit l’empresa dels greus problemes energètics existets (problemes amb GESA) que evidentment afectaven el poliesportiu. Una vegada assabentats de l’estudi econòmic, que gira al voltant dels 480.000 euros, aprovat per l’anterior equip de govern, hem intentat cercar una solució perquè l’explotació del servei resultàs el menys feixuga possible per a l’empresa i per al poble de Capdepera. Tanmateix, per part de Gesport Balear s’exigeix a l’Ajuntament que es faci càrrec del dèficit resultant, cosa totalment inassumible, a partir del que disposa el mateix plec de condicions que donà origen al concurs. D’altra banda, l’empesa exigeix que l’Ajuntament pagui les millores ofertes per l’empresa mateixa, i que varen ser una peça clau a l’hora de la valoració dels tècnics per a la concessió de l’explotació. És a dir, Gesport Balear exigeix que el poble de Capdepera pagui el milió d’euros per a les millores ofertes. A la vista que l’empresa no volia assumir allò que va signar i que el contracte estipula, l’Ajuntament va intentar una resolució amistosa amb l’empresa concessionària i poder així posar en marxa un nou concurs. Gesport, en principi, a més de no complir amb la seva obligació de posar en marxa les instal·lacions, va exigir una indemnització a l’Ajuntament, insistint que aquesta institució s’hauria de fer càrrec del dèficit d’explotació. Els tècnics municipals (intervenció, secretaria i l’advocat de l’Ajuntament) consideren inacceptable assumir qualsevol despesa per aquest concepte perquè aquesta no s’ajusta a cap clàusula legal. S’ha fet tot el possible per tirar endavant l’explotació, amb tota la problemàtica heretada de l’anterior govern municipal, però darrerament l’empresa s’ha tancat en banda, i qualsevol solució resulta inadmissible per l’Ajuntament. És per això que aquesta regidora proposa la resolució del contracte d’explotació de la piscina municipal coberta i del local esportiu annex.”
Sí, la proposta de resolució s’aprovà per unanimitat, i ara s’haurà de començar de bell nou, és a dir, s’hauran d’establir les bases d’un nou concurs i adjudicar l’explotació a una nova empresa.

7 – Contractació d’obres de millora del trànsit i embelliment dels carrers Port i Goméz Ulla, i dels seus envolts.
En va informar el mateix Batle, dient que es tracta d’una proposta d’adjudicació provisional, després que la taula de contractació proposàs l’empresa COEXA. S’aprovà per unanimitat.

8 – Decrets i resolucions
Mateu Melis sol·licità reunir-se amb el batle, per a rebre informació de primera mà sobre la naturalesa d’alguns decrets de batlia, de la persona que els signa.

9 – Precs i preguntes
El portaveu del PP, Joan Ferrer va preguntar sobre les segúents qüestions:
- Data d’inici de les obres d’excavació de la sala multiusos i modificacions que ha patit el projecte. Va retreure que se n’hagués eliminat l’aparcament subterrani, cosa que va qualificar d’error, i que a més s’hagués pres la decisió sense haver consultat amb els veïnats, ni amb els partits de l’oposició, ni amb l’associació hotelera. El batle es va comprometre a convocar una reunió per a explicar les modificacions introduïdes en aquest projecte.
- Inclusió de la rehabilitació d’algunes façanes en el projecte del carrer d’es Port. Les explicacions al respecte les hi donà el regidor Mateu Garau, qui explicà que aquestes rehabilitacions puntuaren a l’hora d’establir els barems per a la concessió de la subvenció per part dels tècnics de la Conselleria.
- Nou local municipal a Cala Rajada. Es va queixar del cost i de la seva ubicació, dolenta per als serveis d’informació turística.
- Funcionament de la ràdio municipal.
- Canvi d’ubicació de la parada d’autobusos i els conflictes circulatoris que això genera. Va mirar de tranquil·litzar-lo el regidor Climent Crespo.

De la seva banda, les preguntes del portaveu d’Es Grup es varen referir a:
     - Aturada autobusos Cala Rajada, renou del motor en marxa, fums.
     - Aturada plaça l’Orient, repintada, però sempre plena de cotxes.
     - Bus interurbà.
     - Plantilla Policia Local. Va demanar si es considera que està completa, i si és així, per què s’han gastat 182.000 euros en gratificacions. Pep Gallego va dir que aquesta partida, a més d’hores extraordinàries també inclou gratificacions per dissabtes i diumenges, guàrdies noctures, etc.,  i que en tot cas aquesta partida s’ha reduït respecte de l’any anterior.
     - Conveni Cala Mesquida. Situació de les negociacions amb la part privada.  
     - Convenis del personal de l’Ajuntament, després que hagin passat gairebé deu mesos des que l’anterior caducàs. La regidora Virginia Urdangarín va dir que s’hi fa feina.
     - Aprovació de permisos d’obres d’escassa importància, les dites OCR:  va dir que n’havia fet un estudi i que aquests permisos s’atorgaven després de 106’5 dies. Massa temps, va dir, en temps de crisi del sector de la construcció, i quan l’Ajuntament de Palma es proposa atorgar aquest tipus de llicències en un dia.
     - Desviació del pressupost, partides exhaurides i sobrepassades. Va detallar, amb xifres i percentatges, aquelles partides el capítol de les quals no sols es trobava exhaurit sinó àmpliament sobrepassat. Va demanar fermesa i austeritat en la despesa corrent, especialment quan els ingressos han minvat considerablement.

Després de la intervenció de Mateu Melis, Joan Ferrer encara va tenir temps de demanar per com es pensa pal·liar el problema d’aparcaments a Capdepera amb la reducció que les obres del carrer d’es Port suposaran. El Batle va dir que en la segona fase d’embelliment (carrer Gómez Ulla), a l’apàrcament de can Patilla s’hi inclourà una segona planta.
I aquí ens pensàrem, equivocadament, que s’havia acabat la festa. Una bassa d’oli, pensàvem. Però heus aquí que Pilar Gasull, regidora d’Esports va voler posar una mica de pebre bo al plenari i va escometre el representant d’Es Grup, Mateu Melis. Va recordar la intervenció d’aquest regidor en un ple anterior, en què a més de criticar la seva gestió havia arribat a demanar-ne la destitució. Va repassar aquella intervenció de Melis i va insistir que aquest havia dit falses veritats, que deu ser una altra manera de dir que havia mentit. Melis, de la seva banda, la va convidar que digués en què havia mentit, i que si era així, que demanaria disculpes, que no li sabria greu fer-ho. I Gasull, que si vostè li va donar una gran difusió mediàtica. I Melis, que si vostès publicaren un butlletí per a proclamar les meravelles de l’equip de govern. I això.

Bé, no cregueu, la sang, afortunadament, no arribà al torrent (nosaltres no tenim riu, com sabeu).
I després, sí, després d’aquest epíleg tan entretingut, poguérem tocar el dos.
Fins al pròxim.