Alhora que la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic anuncia que dilluns començaran les obres de reparació




Que els efectes de la borrasca Glòria duran coa és evident. Els batles del Llevant (de Santanyi fins a Capdepera a més de Sóller i Pollença) s'han reunit avui, dilluns, amb la Delegada del Govern per lliurar-li una carta adreçada al President del Govern, Pedro Sánchez per tal que agilitzi els tràmits administratius per emprendre les obres de reparació de passejos marítims i readequació de platges, que van quedar destrossades després del temporal. 
En principi donaran una setmana de temps per tal que el Govern Central reaccioni. 

Rafel Fernández, que darrerament s'ha convertit en portaveu dels batles i habitual als programes matinals d'IB3, ha manifestat a ELS DEMATINS d'IB3 que si no obtenen resultats tangibles convocaran una reunió amb tots els diputats i senadors de les Illes Balears per tal que evidenciïn, tan tal Congres com al Senat, aquesta problemàtica i que s'impliquin i treballin per les Illes afavorint una solució.



També hem escoltat al batle de Manacor que aprovarà al proper plenari una moció on es sol·liciti a Costes la reparació de les infraestructures del litoral i, que en cas contrari, ho plantejarà en termes judicials. 

Per altra banda, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha anunciat que dilluns començaran les obres de reparació de la costa. En una compareixença aquest mateix dilluns al Congrés dels Diputats per explicar les línies d'acció prioritàries de la seva departament i informar sobre l'impacte i les mesures previstes davant la borrasca 'Glòria', ha presentat un document on hem pogut llegir que les primeres actuacions vindran marcades per la Declaració d'Emergència Climàtica que el Govern va aprovar el passat 21 de gener, i que estableix el compromís de tirar endavant un paquet de 30 mesures, cinc d'elles en els primers cent dies: remetre a Parlament el projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, aprovar el II Pla d'Adaptació a el Canvi Climàtic, definir el camí de descarbonització a llarg termini per assegurar la neutralitat climàtica el 2050, crear l'Assemblea Ciutadana de l'Canvi Climàtic, que inclourà la participació dels joves, i impulsar la transformació de el model industrial i de el sector serveis a través de convenis de Transició Justa i de mesures de acompanyament.



També ha destacat la Ministra que "durant massa anys, s'ha produït una certa deixadesa en l'aplicació de la Llei de Costes de 1987. La modificació de la Llei de Costos el 2013 va ser una gran irresponsabilitat Però avui dia, hi ha una major sensibilitat a la societat espanyola i això resulta decisiu per emprendre determinades reformes que no podin esperar més ".

La conservació de mars i oceans ha ocupa't un espai destacat a la compareixença de Ribera, que ha fixat com a eix d'acció de l'executiu arribar al 30% de superfície marina protegida en la propera dècada, d'acord amb les fites que s'a Marcat Nacions Unides. Entre Altres qüestions, és seguiran implementant les Estratègies Marines d'Espanya i s'aprovarà per Reial Decret al Pla Director d'Àrees Marines protegides.

D'altra banda, Els últims temporals han, posat de manifest la vulnerabilitat de la franja litoral i la necessitat d'emprendre reformes per a la seva protecció, tenint en compte els impactes del canvi climàtic, la gestió integrada amb la gestió de recursos hídrics o l'aportació de sediments, entre d'altres qüestions.

El MITECO és fixa com a objectiu presentar, abans de l'any 2021, un Estratègia para la Protecció de la Costa Espanyola, que emmarqui els plans de protecció de cada tram de costa, prioritzant aquells més afectats pel procés erosiu, i que contemplarà les mesures de gestió i les inversions necessàries. Caldrà, així mateix, escometre una actualització de delimitacions i millorar la gestió de les sol·licituds d'ocupació de la franja litoral.