Aprendre a fer panades...

i a cuinar llagostes!

Image

Dimecres de festes tranquil, amb un toc gastronòmic, i a descansar.

Fer panades, això tan mallorquí, sembla a l'abast de tothom, però quan t'hi aferres t'adones que té el seu què. A banda de conèixer-ne la recepta, es necessita una certa habilitat que només s'adquireix a força de practicar.

La colla de dones de la parròquia del Carme, que tant i tant han fet per l'economia de la institució, oferiren un taller-demostració de com confeccionar aquesta exquisitesa de la cuina mallorquina. I fins tit tot el regidor Rafel Fernàndez hi volgué posaar les mans. De fet, ens va confessar que allò que més se li resisteix és fer l'entorcillat de la tapadora, però pel que vàrem veure se'n surt prou bé.

                  Image


------------

 I després arribà l'exhibició de Francisco Martínez "Curro", el show-cooking del xef del restaurant "Es Racó des Moll". I aquí, com no?, teniu les receptes que aquest magnífic cuiner va ensenyar a fer, en directe:














Cap roig encebat amb
llagosta fregida  a  l’all confitat

(per a dues persones)                                                                        
INGREDIENTS:
 

1 cap roig de 750 gr.
1 llagosta d’aproximadament el mateix pes

ceba blanca

all

sal

farina per a fregir

oli d’oliva

 Per a la guarnició: (productes de temporada) Per exemple

carabassó

pastanagó

albergínia

espàrrecs del temps

cebes


 ELABORACIÓ: Feim net el peix, l’escatam i el tallam en rodanxes i el salam;agafam la llagosta, la trossejam en rodanxes i la salam.Posam oli a encalentir dins una paella amb poc foc i hi posam la ceba per a que es vagi sofregint.En un altre recipient hi posam oli d’oliva amb l’all, ho deixam fins que l’all pugi fins a dalt i queda torrat sense cremar-se i el retiram.Enfarinam el peix i el començam a fregir en el mateix oli que hem fregit l’all (el peix ha de quedar cruet per a guardar les seves propietats).Llavors enfarinam la llagosta i la fregim en el mateix oli. elaboració de la verdura: Tallam en juliana la verdura que hem escollit i amb els espàrrecs els saltejam amb molt poc oli fins que quedi “al dente” (per a no perdre les propietats). Bullim les patates i feim la tomàtiga a la planxa. SERVIR:   Posam dins un plat el cap roig i el cobrim amb la ceba sofregida, hi col·locam la llagosta amb elegància tenint en compte que quedi estèticament correcte. Ho decoram amb l’all confitat que abans hem cuinat per damunt i ho acompanyam amb les verdures que abans hem saltejat.

----------

Filet  de   déntol  en   papillotte

                                  
INGREDIENTS:

Necessitam més o menys 150 gr. de déntol per persona.

1 pastanaga
1 patata
1 porro
una rameta d’api
salpebre bo 

Per a la  Salsa d’alfabeguera:  
 
Pastanaga
Porro
Ceba
Alfabeguera (més o menys 15 grs. per persona)
oli d’oliva 

ELABORACIÓ:
 Feim net el peix, l’escatam i en treim les espines. El posam damunt un paper d’alumini, el regam bé d’oli d’oliva i hi posam sal i pebre bo. Posam les verdures damunt del peix.Ho tapam tot amb paper d’alumini i n’enrevoltillam els costats per a que quedi ben tancat.Es posa dins el forn a temperatura de 160–170 graus, durant 30 o 35 minuts (depèn de la gruixa del peix).  elaboració de la salsa: Mentrestant es cou el peix feim la salsa.Trossejam totes les verdures i es posen a bullir durant 30 minuts (totes menys l’alfabaguera). Una vegada cuita treim les verdures, les passam a una batedora, hi afegim les fulles d’alfabeguera i ho trituram. Llavors ho passam per un colador ben escorregut.Ho possam al foc dins una cassola i un quan comença a bullir hi afegim maizena prèviament dissolta en agua freda fins que es trobi la textura adequada al gust de cadascú. SERVIR:   Emplatam el peix i la guarnició de verdura i hi afegim la salsa per damunt.