Miracle Sala, guanyadora del primer premi Ploma de Ferro 2018



 

Miracle Sala, de Girona, ha estat la guanyadora del primer premi Ploma de Ferro 2018, valorat en 700€, amb la narració “Bruixes” i sota el pseudònim Marina.



En segon lloc, valorat en 400€, ha quedat Joan Carles González, de Mataró, amb la narració “Mala lluna” i el pseudònim Virgili; i el tercer premi, valorat en 300€, ha estat per Mercè Piera, de Terrassa, i la narració “Mar i muntanya”, presentada sota el pseudònim Hannah.





El premi local, valorat en 200€, ha recaigut en Joan Cabalgante amb la narració “La recerca” i el pseudònim Ocelldepaper. Aquest matí s’han lliurat els premis en un acte oficial a la plaça de l’Orient dins el context de la Fira de Sant Jordi.



El batle de Capdepera, Rafel Fernàndez, ha estat l’encarregat de lliurar els guardons a cadascun dels guanyadors.

 A l’edició d’enguany s’han presentat 73 narracions. El jurat ha estat format per Joana M. Abrines Ramírez, Iván Martín Guerrero i Salvador S. Sánchez. A l’acte també s’ha presentat el recull editat de les narracions guanyadores de l’any passat.
 

25 anys del Ploma de Ferro

La regidora de Cultura, Carmen Corraliza, ha presentat els premis Ploma de Ferro i na Maria Àngela Melis n’ha comentat l’aniversari, ja que enguany arriben a la seva 25è edició. Varen néixer durant les festes de Sant Roc i Sant Bartomeu de 1993, en un context de reivindicació social en què el jovent del poble reclamava unes festes de caire més popular i tradicional. Nasqueren sense grans pretensions literàries, amb poca experiència i amb voluntat de voler fomentar la participació ciutadana. L’any 2000 es va voler donar més prestigi al concurs i es va augmentar la dotació econòmica dels premis, es va cercar un jurat més especialitzat amb el món literari català i es va donar una millor difusió a les obres guanyadores.


D’aquests anys es pot destacar l’oscil·lació en nombre de participants entre les 40 i les 100 narracions, depenent de la modalitat d’enviament (digital o per correu postal), i la procedència geogràfica dels autors (un 50% aproximadament han estat de Catalunya, seguits de la participació illenca; en menor proporció del País Valencià, d’altres comunitats autònomes d’Espanya o de l’estranger). Pel que fa als estils de les obres, totes tenen un registre molt diferent, però hi ha alguns tòpics que es repeteixen: injustícies socials i conflictes (refugiats, Guerra Civil); malalties degeneratives i mentals (alzheimer, etc); violència de gènere; crítica social, entre d'altres.

S'ha aprofitat l'efemèride dels 25 anys del lliurament dels premis per recordar Daniel Bosch, veïnat de Capdepera, finat l'any 2017 i guanyador del premi local durant quatre edicions.



Durant tot el matí del diumenge ha hagut venda de llibres i roses, com un prèvia a la festa de demà dilluns, i abans del lliurament dels premis Ploma de ferro 2018 ha hagut l'actuació d'alumnes de l'Escola de Música.







Acabat l'acte del lliurament vam poder escoltar el grup "Vers endins", un magnífic espectacle literari-musical, amb  una interessant selecció de poemes musicats. L'actuació s'inicià amb la lectura d'uns versos de Daniel Bosch inclosos al seu llibre Glaç (impresos com a un marca llibres que es lliurà gratuïtament).





Mentre la música sonava a la plaça de l'Orient, se pogué gaudir d'un aperitiu molt literari: palo amb sifó, patatilles i  olives.