Quan la tempesta ha minvat, se n’han pogut apreciar alguns efectes a la costa gabellina



L’efecte més impactant i que ha creat més nerviosisme ha esta el forat de gairebé 4 metres que provocà l’onatge al mur del port de Cala Rajada. Ens comentaren que al voltant de les 5 de la matinada, de dia 21,  va ser quan el mur cedí i s’obrí l'esvoranc. 

Durant tot el dia i molt especialment al matí, el temporal de Llevant aixecà gran onades, provocant danys a les instal·lacions portuàries i escampant tot el que trobaven.





Ports tancà els accessos al moll i a cala Gat, amb cintes, però molts en feren cas omís i circularen per la zona, malgrat la perillositat.
 

Alguns mariners amb qui hem parlat coincidien a dir que "ja es veia venir, fa molt de temps que demanam la millora del port, però la solució s’ha allargat massa en el temps”. Recordem que no fa gaire publicàvem en aquestes planes que estava previst que al 2019 es fessin les obres de millora en el moll ( http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/19637-millores-al-moll). Potser que s’hagin de canviar els terminis.



En aquest sentit, el batle de Capdepera ens ha informat que el conseller Marc Pons  ha iniciat el tràmit de dos expedients: un d’emergència per reparar el forat del dic i  un altre expedient per tramitar per via d’urgència el projecte global del moll. Possiblement, el termini previst per al 2019 podria avançar-se al 2017. En aquest sentit, la tramitació del  projecte integral del port també serà prioritari per a la Comissió de Medi Ambient, per tal de no endarrerir  l’aprovació del projecte. De fet, el  cap de projectes i el cap d’explotació de Ports van acudir al moll a fi d'avaluar la situació i decidir l’adopció de mesures i s’esperava que aquests dies fes acte de presència el conseller per coordinar les mesures de seguretat i reparació del dic.

El Director General de Pots, Xavier Ramis  es va personar en el port de Cala Rajada el mateix dia 21 al matí i observà en directe els efectes del temporal, amb el personal de ports. També hi foren el batle de Capdepera i representants del Club Nàutic, Confraria de Pescadors i Federació Hotelera.

El passeig Marítim també rebé els efectes de les onades.







Però, a més de port, altres zones de la costa han patit danys, com ara la platja de Son Moll, on la mar ha desmuntat la passarel·la de fusta que hi havia al fons de la platja.



A sa Pedruscada, a més de les pedres i  l’arena treta per les one,s un bocí del mur del passeig s’ha esboldregat.



També ha patit, una vegada més, la passarel·la d’accés a la platja de n’Aguait. Per cert, finsa a aquesta platgeta hi han arribat trams de la passarel·la que han desaparegut de Son Moll.



Per al proper cap de setmana  hi ha previsions d’una nova llevantada, amb vents que podrien arribar a força 4.