Un grup de voluntaris sota la coordinació de tres arqueòlegs han iniciat aquest cap de setmana la tasca de neteja del jaciment Es Claper des Gegants, situat a Canyamel, Capdepera. Aquesta és la primera passa per adequar-lo a les visites turístiques i poder-lo interpretar com a poblat talaiòtic.

A causa de les dimensions d’Es Claper des Gegants, les tasques de neteja es faran per sectors destriant els més rellevants. La primera s’ha centrat en un sector del poblat en el qual es troba una estructura ovalada. La feina ha consistit en eliminar la vegetació. També s’ha fet una prospecció per la zona immediata al poblat per identificar estructures i veure l’estat de conservació.

 

Tot i la feina de la jornada, encara es necessiten més dies de neteja per veure tota l’àrea que abasta el jaciment. Per aquest motiu, es preveu que durant dues setmanes una brigada del Consell de Mallorca ajudi en la neteja vegetal.

Pla Integral d’Es Claper des Gegants

Des de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Capdepera s’aposta per posar en valor els elements patrimonials del municipi, com pot esser el Castell, o en aquest cas, Es Claper des Gegants, i que es pugui oferir com un complement turístic cultural més dins el poble de Capdepera. Per aquest motiu, s’ha dissenyat un Pla Integral d’actuació a quinze anys (2016-2030) que preveu el  condicionament del jaciment en cinc fases: 

1.- Reconeixement del poblat: la topografia

2.- La neteja vegetal

3.- El despedregament

4.- La senyalització

5.- La millora dels accessos/visita

 

A causa del mal estat que presenta el jaciment les primeres intervencions consistiran en un procés de neteja vegetal, identificació i registre de les estructures -i de tot el conjunt del poblat-, abans que no es pugi iniciar una campanya d’excavació del subsòl. 

Referent a les excavacions, l’objectiu principal del Pla Integral és la clarificació del jaciment quant a conèixer amb exactitud: les dimensions del poblat, les estructures interiors i adjacents, l’extensió del jaciment per estructures i ceràmica. Per tant, no es tracta, en principi, d’una excavació sinó més bé d’un condicionament del jaciment per fonamentar el coneixement tècnic i, si s’escau, plantejar futures excavacions en el subsòl.

Per l’any 2016 el pressupost destinat per a l’adequació d’Es Claper des Gegants és de 9.000,00€. El pressupost per l’any 2017 es durà a aprovació al proper ple ordinari, dijous 1 de desembre, amb els pressuposts generals del consistori.

L’Ajuntament de Capdepera presentarà el Pla Integral d’Es Claper des Gegants en un acte públic, les dates del qual estan per determinar. 

El jaciment

Es Claper des Gegants és un poblat talaiòtic d’aproximadament 5.000m2 de superfície, tancat per una murada parcialment visible d’un perímetre aproximat als 300 metres que, en un primer moment, sembla que conserva dues portes d’accés. És un poblat de planta allargada i el talaiot és la construcció més destacada.

 

El talaiot és de planta circular. Fou bastit amb pedra calcària i el parament exterior s’aixeca amb gran blocs de formes irregulars, metre que l’interior es va fer amb blocs petits també irregulars. Està situat en zona ANEI i té la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC).