Digníssima commemoració republicana

en el cementeri 

Image

Sota els auspicis de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, es va celebrar, aquest passat diumenge, 20 d'abril, un l'acte commemoratiu del 77è aniversari de la proclamació de la II República. L'escenari va ser el cementeri municipal, i va actuar com a mestre de cerimònies en Joan Espiritusanto.

Image

Prop de cent persones s'acostaren al tanatori, creim que més que en cap altre acte d'aquestes característiques celebrat a Capdepera. Hi assistiren el batle, Bartomeu Alzina, i distints regidors de l'equip de govern i de l'oposició. Entre les cares conegudes, hi poguérem veure el destacat republicà Cecil Buele. Les càmeres d'IB3, de la seva banda, enregistraren l'acte.

Una vegada llegit el manifest, va tenir lloc una ofrena floral tot recordant els gabellins morts defensant la causa de la llibertat, repressaliats pel règim franquista.

Image

No hi va faltar el contrapunt musical, i al so de la xeremia i del flabiol poguérem escoltar la mítica "Grandola, vila morena", la cançó de José Afonso que va servir de senyal d'inici de la Revolució dels Clavells de Portugal, i l'himne republicà de Riego. Maria Antònia Gomila, soprano de Manacor, i Maria José de Miguel (aquesta oferint als assistents "El cant dels ocells") hi posaren la veu.

Image

Image

En els parlaments que tancaren l'acte, va prendre la paraula en Biel Torres Malpesa, qui contà la història de la mort del seu padrí, a qui s'havia donat per mort com a ofegat a la mar, quan, en realitat, havia estat assassinat per elements lleials a la dictadura.

Image

El batle fou l'encarregat de cloure aquesta jornada, plena d'emoció i de reivindicació republicana.

Image