Aquest passat dissabte, dia 6 d'abril,
es complien 54 anys de l'enfosament del bou "Francisco"

















 



Aquest passat dissabte, dia 6 d'abril, es complien 54 anys de l'enfosament del bou "Francisco". Més de mig segle d'ençà que aquella barca de pesca, com a conseqüència de l'explosió de la botella d'oxigen, va acabar al fons de la mar, i encara sort que la seva tripulació va poder sobreviure a la tragèdia.

Per als més joves, que potser ni han sentit parlar mai del "Francisco", diguem que en els anys 50 era una barca del bou que, procedent de Barcelona, havia arribat al moll de Cala Rajada, propietat de la família "Blancus", on es dedicava a la pesca d'arrossegament. Aquella nit d'abril, però, tot s'acabaria. Hem parlat de l'explosió de l'oxigen (es feia servir per posar en marxa el motor "Volund" que duia intal·lat), però des del primer moment començaren a circular versions -no confirmades mai, diguem-ho- en el sentit que la primera explosió la pogués haver ocasionat un artefacte d'un vaixell de guerra francès, que l'hauria perdut a causa d'un temporal. Recordem que per aquelles dates, estava en plena efervescència la guerra d'alliberament d'Argèlia (1954-1962). Ja deim que aquesta hipòtesi mai s'ha confirmat, però encara ara perdura.

Leoncio Crespo, un dels tripulants del "Francisco"

A bordo del "Francisco" hi anaven: Bartomeu Nadal Moll, patró de pesca; Joan Roig Costa, mecànic motorista; i els mariners Maties Esteva Ferrer, Bartomeu Morey Melis, José Fernández Orts, Leoncio Crespo Moro i Colau Nadal Ferrer. El bou es va enfonsar en pocs minuts però, afortunadament, molt a prop hi treballava un altre bou, el "Capdepera", que immediatament va anar al rescat de la tripulació sinistrada. Tots els homes pogueren ser recuperats, sans i estalvis. D'ells, encara hi són per contar-ho en Joan Roig, en José Fernández i en Colau Nadal.
La notícia de l'enfonsament del "Francisco" es va escampar immediatament per aquell petit llogaret que era Cala Rajada aleshores. La commoció fou enorme i, encara ara, se'n parla com del que hagués pogut ser una gran tragèdia i que, per sort, només va ser una gran pèrdua econòmica per als propietaris de l'embarcació.