Horts Wein, un filòsof del futbol



UN JULES VERNE AVANÇAT AL SEU TEMPS

   Jules Verne va ser un avançat al seu temps, les seves obres immortals en són testimoni. Vint mil llegües de viatge submarí i La volta al món en 80 dies, entre moltes altres, així ho demostren.
    El Sr.Wein, amb els seus mètodes d'ensenyament per als més petits, es troba a anys llum dels nostres educadors i entrenadors? Es farà, durant els propers anys,  com ell pronostica i ensenya?
    La filosofia del Sr Wein, per a l'ensenyament de les seves idees, el traslladen igual que un Marco Polo del segle XXI, al més inhòspit i amagat racó del món. Com a equipatge, una maleta plena de llibres. Els seus honoraris? Conèixer gent i fer nous amics.
  Grates van ser les hores de futbol que vam passar xerrant i compartint amb el Sr Weins, en els dos dies que va estar en el nostre poble.
  Després de la seva ponència de dia 7 de març, a Capdepera, amb molta habilitat ens va respondre les següents preguntes.

En quin país han tingut més acceptació els seus llibres, com El futbol a la mesura del nen i l'adolescent?
   A Sud-amèrica és on més acceptació han tingut. Hi ha una necessitat enorme, tenen un endarreriment considerable en la formació de joves futbolistes. En aquests països no saben distingir entre el futbol professional i el formatiu: El formatiu té regles i principis molt diferents del professional.

El seu  llibre més venut?
   El futbol a la mida del nen. Aquesta traduït a vuit idiomes. La versió anglesa està prop de les 100.000 còpies venudes.

Com li ha anat a les  Jornades de Futbol Base de Capdepera?
   El dissabte dia 5 de març, amb assistència d'uns cent cinquanta alumnes, vaig fer una demostració sobre la pista de la manera de treballar. Després, el dilluns a la nit, al teatre de Capdepera, vaig donar un repàs de com ha evolucionat el futbol. Ara no només s'ha de parlar de tècnica, tàctica i preparació física, sinó que s’ha de tenir en compte un component nou que és la intel·ligència, quan el teu cervell et diu cap a on has de córrer i el que has de fer per tenir un rendiment el més eficaç possible.



Quina opinió li mereixen aquestes jornades?
  Primer, m'he trobat aquí a uns amics, per mi el més important. Segon, la qualitat humana. Tercer, la gent d'aquí m'ha estimulat molt. Tot això per a mi esborra l'aspecte econòmic. Les dues parts hem quedat molt contentes. Tinc molltes ganes de tornar el proper any, per continuar amb els formadors i entrenadors del futbol mallorquí.

Com definiria el futbol formatiu?
    Crec que es troba en una lleugera fallida. Les federacions han de pensar que en les etapes formatives estan utilitzant massa jugadors a la pista, el nin toca poques vegades la pilota. El nin no està preparat per a processar tanta informació. Jo aconsell que fins als deu anys haurien de jugar a mini futbol amb les seves diferents variants, després als deu anys, en un camp de 30 per 40 metres, amb tres o quatre jugadors per banda, per a després, als dotze anys, entrar a la competició amb la complexitat i dificultat del futbol 7.

Quines edats comprenen les etapes formatives del futbolista?
   Jo crec l'edat arriba fins al final de la carrera futbolística, s'aprèn constantment. Les edats de pura formació són de 8 a 12 anys, en aquests quatre anys es creen uns fonaments molt sòlids, per a futurs èxits en el futbol.



Porta publicats 31 llibre. El 32è podria adaptar-lo al joc col·lectiu per a gent gran?

   Tot torna finalment al seu curs. A Madrid, veterans de més de 36 anys, jugaran un campionat de futbol 7; potser a partir dels 40, juguin a futbol 5, i qui sap si a partir dels 50, a mini futbol.

A quina edat recomana fomentar la competitivitat?
   La competitivitat sempre és positiva, però s'han de buscar les fórmules adequades per a cada edat.

A Capdepera i Cala Rajada no vivim del futbol, vivim del turisme. Què  li ha semblat el nostre racó?
    Els carrers els he trobat nets, a tot arreu he vist banquetes perquè la gent gran pugui seure. El mar és una calefacció molt important (suavitza les temperatures), en aquests moments la meitat d'Espanya està patint unes fortes nevades i aquí hem tingut un temps  primaveral. Me'n vaig molt content i esper tornar. Els meus pares, fa una vintena d'ays, venien a passar les vacances a Cala Rajada.

BETO