Joan Sabater Romero, nou 4t DAN d'Aikido

 

 

En Joaquin, professor d’Aikido del Centre Renshinkan, esta d'enhorabona, la setmana passada es var examinar d'aquest  nou grau, el 4t DAN, obtinint una de les millors classificacions. Amb ell hem volgut tenir aquesta xerrada, perquè ens comenti les seves inquietuds i  ens xerri d'aquest art marcial d'origen nipó.
 

1. L’Aikido, art marcial o esport?
- Art marcial sense cap dubte, la tradició, l'etiqueta, la forma d'aprendre i ensenyar, etc... ens dur al BUDO i per tant l'impregna el camí marcial.

2. Amb tots els esport que hi ha perquè et va atreure l’Aikido?
- Va ser després de xerrar amb uns amics i decidir anar a provar una classe, d'ençà aquell dia no he aturat mai de practicar.

3.  Es dur practicar un art marcial?
- Si, no podem dir que sigui un camí fàcil i això ho dirà qualsevol practicant d'arts marcials, però la recompensa sempre és molt major que el sacrifici que es fa.

4. De quin dan t’has examinat?
- M'he examinat de Yodan o el que és el mateix, cinturó negre 4t DAN.

5. Què significa per a tu haver tret aquesta nova graduació com és el 4t DAN?
- Cada DAN es un escaló i per tant un compromís, en principi amb un mateix, de seguir practicant i millorant, sense aturar-se d'aprendre mai, de fet mai s'arriba aprendre tot. Després, dins cada grau hi ha un significat tal vegada  més filosòfic o esotèric.

6. Hi ha feina de preparar un examen d'aquestes característiques?
- Si, cada grau du molta feina de preparació, a part d’uns requisits com a temps mínim d’anys en el grau inferior o haver arribat al nivell tècnic del grau que es vol obtenir, per exemple.

7. I quin és ara el teu objectiu més immediat?
- Ara mateix estic acabant sa part especifica de sa titulació d’instructor autonòmic i així l’any que ve poder començar sa de mestre nacional.

8. Amb aquests anys de pràctica què és el que  t'ha aportat aquest esport?
- Moltes coses, a part de tots el coneixements tècnics i filosòfics que aporta aquest art i la cultura japonesa, aprendre un estil de vida diferent i com afrontar el dia a dia.

9. Vaig llegir una vegada que l'aikido és una forma de vida. Que vol dir això?
- Bàsicament el que he dit abans, permet mirar la vida des d'un altra punt de vista i saber triar amb més calma el que ens pot anar millor.

10. Vols afegir alguna cosa més?
- Donar les gràcies al meu sensei, en Manolo. ben igual com a na Tere i n’Alfonso mestres també des dojo on estudi i a tots els meus companys de club i als meus alumnes de Manacor, sense tots ells no hagués arribat a on he arribat ara mateix. Per tant moltes gràcies!