La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius millora el reeixit mapa del comerç electrònic amb la creació del portal web Botigues Virtuals.


Podeu entrar a la web https://botiguesvirtuals.fundaciobit.org/

-  El nou web aporta una sèrie de millores i noves funcionalitats al primer mapa llançat al març per fer front a l’emergència de la COVID-19

-  El lloc facilita la interacció entre la ciutadania i les 614 botigues locals adherides, de les quals 396 són a Mallorca, 174 a Menorca, 68 a Eivissa i 3 a Formentera

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General d’Innovació i la Fundació Bit, ha posat en marxa el web Botigues Virtuals a partir del reeixit mapa i directori del comerç electrònic de les Illes Balears, que actualment compta amb 614 comerços, productors i serveis locals adherits. Cal destacar que aquesta iniciativa va sorgir per ajudar les empreses locals a continuar amb la seva activitat durant l’estat d’alarma i fer front a l’emergència de la COVID-19.

El portal presentat aporta una sèrie de millores i noves funcionalitats al primer mapa llançat el passat mes de març. El nou web (botiguesvirtuals.fundaciobit.org) es pot consultar en dos idiomes i, a part del mapa, s’ha afegit un directori que permet fer la cerca per illes o categories, així com donar d’alta els negocis a través d’un formulari. També els usuaris tenen la funcionalitat d’enllaçar directament amb el WhatsApp del comerç.

L’objectiu del lloc web és facilitar la interacció entre el petit comerç local i la ciutadania, així com donar visibilitat a la importància de la digitalització dels negocis i fomentar el camí cap al comerç electrònic.

De fet, les eines digitals que utilitzen aquests negocis per rebre les comandes i interactuar amb els clients són, en primer lloc, el canal de Facebook (87 %), seguit per WhatsApp (61 %) i Instagram (60 %). A més, un 45 % tenen lloc web propi i un 44 % tenen un lloc web propi que els permet fer la compra en línia.

Dels 614 negocis adherits, 396 estan a Mallorca, 174 a Menorca, 68 a Eivissa i 3 a Formentera. Quant a la seva categoria, la majoria de comerços que apareixen al lloc web són del sector del menjar i beguda amb un 39 %; seguit pel sector de la roba, complements, esports i altres, amb un 13,5 %; llar i jardí amb un 11,7 %, i restauració amb un 10 %.

Des del 16 de març en què es va crear el mapa, l’eina ha estat visualitzada 173.650 vegades i més de la meitat d’aquestes visualitzacions es varen fer durant el confinament.

L’actuació s’emmarca en l’estratègia de la Direcció General d’Innovació de fomentar la transformació digital de les pimes mitjançant dues tipologies d’activitats: per una banda, les de conscienciació, divulgació i capacitació, com seria el web Botigues Virtuals i, per l’altra, un servei personalitzat d’ajuda en el procés de digitalització.


A Capdepera només hi havia una empresa (Natural Garden), mentre a Artà n'hem comptabilitzat 12 empreses, a Son Servera (Cala Millor) 5, Sant Llorenç 5 i a Manacor devers 60. 

L'eina va creixent dia a dia i no és exhaustiva, la incorporació dels negocis és voluntària i oberta. Per formar part del directori i mapa de comerç electrònic de les Illes Balears basta enviar aquest formulari, complint-ne els requisits: https://botiguesvirtuals.fundaciobit.org/contact