Dissabte dia 7 de novembre, al bosc de s'Alzinar, tingué lloc la primera sortida de les jornades micològiques dirigides per Felip Esteva




    Dissabte passat,  dia 7 de novembre, varen començar les jornades micològiques, promocionades per l’Ajuntament de Capdepera i organitzades per l’Oficina de Turisme i jo mateix, Felip Esteva. La finalitat d’aquestes diades és donar a conèixer la gran diversitat de bolets del nostre municipi i com no, desmitificar l’esclata-sang com a quasi únic bolet comestible. Volem que altres espècies siguin reconegudes per les seves excel·lències gastronòmiques i culinàries. També podrem engrandir el fitxer d’espècies classificades dins el nostre municipi, de fet en la primera jordana ja trobarem espècies noves. 

Image
Donant quatre instruccions bàsiques

   El grup que va sortir cap a l’alzinar de damunt l’escola de Capdepera va ser bastant nombrós, en total fórem 15 persones les que iniciàrem la recerca dels preuats bolets; vaig donar les quatre normes bàsiques de com s’han de collir els bolets i la consigna era recol·lectar-ho tot, i així després poder classificar un major nombre d’espècies.

Image
Ull de perdiu (chroogomphus rutilus)

Image
Gírgola d'olivera (omphalotus olearius)

Image
Carlet (hygrophorus russula)


   No podem dir que la primera eixida sortís malament ja que vàrem trobar quasi de tot el que podíem trobar al lloc on anàrem (alzinar per acabar en pinar). Per suposat que l’esclata-sang (Lactarius sanguifluus) va presidir la taula d’exposició de les espècies recol·lectades, però també el fort (Russula delica), les blaves (russula grisea), els picornells (cantharellus cibarius), els peus de rata (ramaria cinerea), els ulls de perdiu (chroogomphus rutilus), la gírgola de carboner (hohenbuehelia geogenia), la gírgola de pi (paxillus panuoides), el carlet, classificat per primera vegada, (hygrophorus russula), els anisats (clitocybe odora), alguna espècie de pixacans (suillus mediteraneensis) i l’hygrocybe virginea (que no té nom comú), totes elles espècies molt bons comestibles i que la majoria dels participants desconeixien (almanco bona part d’elles).

Image
Clasificant els bolets

   A la taula d’exposició hi veiérem altres espècies de russules, la tòxica però bonica gírgola d’olivera (omphalotus olearius), alguns inocybes (la majoria tòxics), les cassoletes (otidees), les mycenes (també tòxiques), algun clitocybe i unes quantes espècies encara no classificades com la micromphale brassicolens, la micromphale foetidum o  la russula acrifolium. Una primera jornada que va sortir rodona, amb molta participació i bona collita.

Image

   El proper dissabte dia 14 anirem a visitar el pinar, la màquia i la zona de rere duna, això serà per devers Son Jaumell- Cala Mesquida.
   Volem trobar altres tipus de bolets més típics d’aquestes zones. Com sempre, la trobada serà a les 9 a l’oficina d'Informació Turística de Cala Rajada. No oblideu de dur un paner i un ganivet.


Felip Esteva i Castro