COMENTARI METEOROLÒGIC DEL MES DE SETEMBRE 2009










   Ens atrevim a dir, que realment aquest estiu d’enguany, ha durat fins el 12 d’aquest mes de setembre, que és quan començaren les pluges de tardor que, pràcticament, duraren fins el final del mes.
   Dins aquest segon terç, del temps de setembre, arribàrem a recollir 118,1  l.m2, que està molt bé,  i dins el tercer terç  la pluja ja no va esser tant abundant. Es recollirem 61,3  l.m2.. Fent la suma total, la neteja de les taulades es va fer amb 179,4 l.m2.
   Tota aquesta pluja, va venir distribuïda en 13 dies, per la qual cosa  la terra va poder xuclar tota aquesta reserva d’aigua, cosa que no va passar així a altres llocs i es produiren inundacions. 
   Moltes d’aquestes pluges vengueren acompanyades de tempesta, en total 10 dies, l’electricitat va voltar sovint damunt els nostres caps, fent malbé alguns ordenadors, que no varen ésser desconnectats.

Image

   Els vents bufaren de diferents quadrants, més del Llevant que dels altres tres. Hem de destacar que el dia de la major pluja, el vent bufava de Llebeig.
   Es ben normal, que les temperatures màximes dels dos sentits les fossin al principi del mes, en 29 graus les més altes i en 24 graus les més altes de les mínimes. La mínima de les altes en 21,7 graus  correspon al dia 16 en vent de Llebeig.
   Les màximes de les mínimes amb 24 graus com dèiem al principi del mes, igualment aquest dia 16 enregistràrem la més baixa del mes amb 17,8 graus.
   El dies pluges fortes, la humitat pujà al 95 % que és la més alta. La més baixa, correspon als dies 5 i 6 del mes amb un 42 %.
  La pressió atmosfèrica que hem tingut durant tot el mes, ha tingut poques  oscil•lacions, de vegades tenia sospites que no funcionava adequadament el baròmetre, la més baixa el dia 15 amb 772 i la més alta amb 782.
  El Sol que començà a sortir a les 5,42 hores i es ponia a les 18,47, va anar acabant sortint a les 6,10 hores i se ponia a les 17,59 vol dir que vàrem perdre 1,56 hores d’il•luminació del rei Sol.


Joan Espiritusanto i Marquès