Els passats dies 14 i 15 de març es va dur a terme el taller de "L´Hort Ecològic Fàcil"organitzat pel departament de medi ambient de l´Ajuntament de Capdepera i l´Obra Social Fundació "La Caixa", entitat que també financia l´activitat. Aquest taller va ser impartit per Gaspar Caballero de Segovia, creador fa vint anys d´aquest senzill però eficaç mètode de cultiu i amb una extensíssima experiència en el camp de l´agricultura ecològica que li ha valgut el reconeixent a escala mundial.

Image

La metodologia d´aquest sistema de cultiu es basa en el disseny de rectangles de terra amb una cobertura de fems (compost) o "parades en crestall", tal i com les anomena el seu creador. Així, amb unes dimensions característiques de les parades, fent una sembra més densa que la tradicional, utilitzant un reg de tipus exudant i realitzant un cicle rotatiu de quatre anys de les parades, s´aconsegueixen uns rendiments espectaculars, aprofitant el màxim espai, temps, recursos i doblers (com són el fet d´utilitzar molt poca aigua i no fer servir fitosanitaris), fet que el fa idoni per qualsevol casa particular o petit terreny, tot i que és perfectament exportable a grans dimensions.

 Image


El divendres 14 de març va tenir lloc a Ca´n Creu d´Inca la xerrada explicativa on Gaspar Caballero va poder exposar a fons el seu sistema i respondre els dubtes dels asssitents. A l´endemà, dissabte 15 de març, se va realitzar la part pràctica del taller amb la construcció i sembra de les parades al solar municipal del c/ Gatova de Font de Sa Cala.


La satisfacció dels privilegiats assistents, ja que el curs estava reservat a vint places, fou generalitzada i, degut a la demanda i bons resultats del taller, està previst tornar a realitzar el curs per tots aquells que no poderen assistir tan prest surti l´oportunitat.

Image


Per a qualsevol informació sobre el mètode de Gaspar Caballero podeu dirigir-vos al departament de medi ambient de l´Ajuntament, on podreu consultar bibliografia o, si voleu, col·laborar en les tasques relacionades amb les parades.