Dilluns, dia 9 de desembre, ens despertàvem amb la notícia que l'escriptor Guillem Frontera i Pascual (Ariany, Mallorca, 1945) havia mort. Gran referent de la Cultura a les Illes Balears, podeu trobar biografies i obituaris a diversos diaris i webs.
No repetirem aquí el seu currículum ni les seves opinions. Sols deixar constància d'una anècdota que tengué lloc a Cala Rajada:
21 de setembre de 2018, Nits de les Arts al Centre Cap Vermell, música, teatre, exposicions, tallers, mercadet d'art, mostra de cervesa artesana, Gustavo presentava la capsa del gató d'ametlla que havia fet per al Forn de sa plaça... Ja fosquejava, cap allà les 21,30 h, quan ens compareix Guillem Frontera. Com podeu veure a la foto, tot d'una férem una rotlana Gustavo, Jaume Fuster, Pere Orpí, Pere Cortada i Paco Galian...
Guillem Frontera, era un especialista en temes d'art, havia dirigit la Gran enciclopèdia de la pintura i l'escultura a les Balears i també havia estat comissari de diverses exposicions artístiques. Coneixia a Gustavo, eren amics. A la resta, no tant.
I tu, que fas per aquí? I jo no sabia que aquí es fes tot això...I de la conversa informal, d'una cosa a una altra, ens confessà que acabava de sortir de l'hotel per primera vegada per orejar-se i caminar una mica. Que s'allotjava a s'Entrador, que havia vengut tot sol a Cala Rajada, una setmana, per aïllar-se del món i acabar una novel·la. La conversa continuà entre bromes d'uns i altres.
Recordem que l'any 2015 publicà un gran èxit editorial, Sicília sense morts, de la que es va fer una sèrie de televisió a IB3 l'any 2022. Per tant, suposam que la novel·la que estava enllestint era La vida dels cossos, publicada per Proa, l'any 2019. Ja no va tornar a publicar cap altra novel·la. Així que la darrera novel·la la va acabar a Cala Rajada.
La vida dels cossos és una novel·la de relacions passionals i d’atmosfera criminal, al voltant d’una dona de classe alta i vida lliure als anys 70 a Madrid i a Mallorca.
Serveixi aquesta petita anècdota, com a homenatge i record d'aquest gran escriptor.
Guillem Frontera també ens visità l'any 2016. Amb motiu del tancament de la temporada del Club de Lectura poguérem comentar amb ell el seu llibre "Sicília sense morts".
Dèiem: "
L'he vist a la televisió i implacable, sortir de la redacció d'un diari amb la seguretat dels grans lluitadors de la paraula, a taules redones, on parlava d'art i vessava cultura pels quatre costats, comissari d'exposicions que regalen als ulls pintures recomfortants, l'he tastat com a prologuista de Te deix, amor, el mar com a penyora, de Carme Riera, l'he escoltat a la ràdio a tertúlies interessants i sobretot l'he palpat quan esmolava el mot per arribar a una idea que escarrufa: la corrupció. En definitiva, Guillem Frontera ( Ariany, 1945) és un autor per gaudir amb els cinc sentits".
Aquesta és la ressenya que vam fer a Cap Vermell:http://www.capvermell.org/index.php/cultura/noticies/18744-cloenda-del-club-de-lectura-amb-un-mestre-de-l-escriptura
A rel de la visita el vam entrevistar. "
Nosaltres aprofitaren la visita per parlar una mica amb ell del seu llibre, editat l’any 2015, de periodisme i del món i la bolla.
El llibre “Sicília sense morts” mostra una societat imaginària que ben be podria ser la nostra. "Volia escriure una novel·la històrica contemporània que plasmés l'esperit del nostre temps" ha dit del seu llibre.
Al pati de la biblioteca, sota l’exuberant buganvillia, iniciàrem la xerrada parlant primer de la seva novel·la i dels seus personatges."
Per recordar l'entrevista publicada a Cap Vermell:
http://www.capvermell.org/index.php/fets-i-gent/entrevistes/18934-conversa-d-estiu-amb-guillem-frontera