"...intento que cada alumne tingui una evolució positiva i que s’ho passi bé"  

Hem quedat per a fer un cafè amb Arnau per parlar una mica de teatre, dels seus projectes, de la seva experiència amb els tallers de teatre... és una conversa que havíem ajornat sense voler. Ara, just abans de començar la temporada, hem trobat el moment de trobar-nos.

Des del 2009 n’Arnau s’ha de dedicat en cos i ànima al teatre com a monitor, dramaturg, director i, si cal, com actor.  Actualment dirigeix més de 30  grups de teatre infantil o d’adults a Capdepera, Son Servera, Son Carrió i Manacor. I té nous projectes...

- Al teu facebook hem llegit una llarga llista d’obres, devers trenta... Són totes d’enguany? Com ho fas?

 - Si, si,  són totes d’enguany... penseu que hi ha obres de micro-teatre, adaptacions i obres escrites per als grups de teatre. Algunes les aprofito, adaptant-les, d’un grup a altre però el cert és que, a més de la feina presencial amb els alumnes, he d’afegir fer els guions,  la d’escriure l’obra i després el muntatge i la representació. Per poder dur tot aquest trull m’he d’organitzar molt bé el temps.
La temporada es fa molt llarga i cada dia vaig d’un lloc a l’altre. A més he d’adaptar-me a les estrenes, que se van encadenant una rere l’altra. Ara tinc unes curtes vacances i a partir d’octubre començ amb les classes i els tallers. Després des de març a l’agost és una successió d’estrenes i vulguis o no hi ha pressió. Treballo majoritàriament amb nins i nines, i intento que cada alumne tingui una evolució positiva i que s’ho passi bé, he d’exigir però tampoc puc estar tot lo dia renyant. D’altra banda han de tenir clar que som per a fer teatre i els tallers no són una guarderia.


-  Com veus el teatre, en general, a Mallorca?

- Jo me moc en el teatre amateur, als tallers, per tant estic una mica fora del que se cou a nivell professional. Tinc la sensació, i només és una sensació,  que amb la posada en marxa d’IB3 ha hagut més professionalització
Pel que fa al teatre amateur hi ha circuits, però per moure una obra en els circuits has d’estar associat a la federació. Tampoc no ens hem d’enganar obres que tenen molta resposta en el teu poble, quan surts a altres bandes no hi ha molta resposta. Jo me trobo còmode movent-me a nivell local, faig obres amb actors del poble i fins ara hem tingut molta resposta del públic.
M’és igual l’etiqueta que te puguin posar, professional o amateur, m’estimo més fer una obra i veure el teatre ple que fer “bolos” fora poble i no treure ni per la benzina. 

- Tu escrius moltes obres cada any, una mica condicionades pels grups d’actors i actrius dels tallers, no t’agradaria escriure per a professionals?

- La feina que faig amb els tallers i cursos esta condicionada  pels alumnes que s’apunten. Són cursos oberts, per tant s’apunta qui vol i jo he d’escriure la peça adaptada a l’experiència i possibilitats de cada actor. A més tinc grups nombrosos de més o manco 12 actors i actrius... i això també condiciona.
Veritablement tinc ganes d’escriure una història i agafar els actors que vulgui, però  a més de la manca de temps, me costaria triar els actors. Ha de sorgir el moment i m’agradaria que ningú es pugui molestar i que tots entenguin que és una cosa a part. Però per ara no tinc cap projecte en aquest sentit.

- Com es troben el grups de Capdepera?

- Ara obrim la matrícula dels tallers del Centre Jove i no sé com anirà. El cert és que de cada vegada els grups creixen.
Pel que fa als adults hi ha baixes, gent que du varis anys i enguany volen descansar, i entren cinc nous. Esta bé perquè creix la família, hi haurà cares noves i sempre aporten coses noves. Dels nous hi ha que ja tenen experiència i d’altres no. En tot cas els canvis són bons.


- Els tallers és un format que funciona prou bé...
- A jo m’agrada la fórmula dels tallers perquè me dona molta llibertat de creació i me permet experimentar. Tinc la sort de poder escriure l’obra , conèixer els actors i actrius i poder veure la història representada.
He d’intentar variar una mica a les obres, perquè no vull que el públic tingui la sensació que ens repetim i els actors han de canviar de registre i no s’han de cansar fent el mateix. Les obres han de ser variades comèdies, obres corals, drames...
També jo som el primer que veig si l’obra funciona o no, som molt crític amb jo mateix. A jo no m’ha agradat el resultat de totes les obres que he fet.
 

- Que novetats tens pel proper curs?

 - Hi ha dos projectes nous i m’agrada molt poder participar-hi. D’una banda començar els cursos de Teatre Musical a l’Escola de Música de Capdepera: en Víctor Ferragut m’oferí participar en el projecte i juntament amb n’Alejandra Cabello ho posarem en marxa. L’altre projecte (en el que tinc molta il·lusió) és fer un taller amb els alumnes de Capdepera Integra. No sé d’on trauré hores, però tinc moltes ganes i estic convençut que aprendré molt fent feina amb aquest grup.

- Vols afegir alguna cosa?

- Aprofitaré per a recordar que els terminis de matrícula del Centre Jove i de l’Escola de Música estan oberts. Tothom que vulgui fer teatre encara té temps per apuntar-se.

- Gràcies Arnau i molta sort.

  
Llistat de les obres de 2015/2016 dirigides per Arnau Serra:
42.473 (Capdepera, 2003: Una pluja de Milions) 
Soibant (teatre breu)
Encadenats
Whatsapp
Les cabretes i els llops
La cova dels lladres
Tot capgirat
Fantasmes al balneari
Rodatge al parc
La gallina Margalida
Els tres porquets
En Tabalet
L'aneguet lleig
Pastanaga menjarem
Na Caputxeta vermella
La zebra Camil·la
Hansel i Gretel
La princesa ratolina
El circ
Blancaneus i els set nans
En Joan sense por
Les tres al·lotes fines
Na Magraneta
Cireres (teatre breu)
Groc
El flautista de Hamelin
Un rellotge per a la dona del temps
Aladdín (teatre musical)
Brigada antixafarders (teatre de carrer)
Mary Poppins (teatre musical)

 .