1- Què és Aldarulls?
VÍCTOR: Es tracta d’una obra de teatre musical amb text i música originals representada per cinc actors i cinc
músics. Aldarulls ens presenta la història d’un poble, conegut per com és de desconegut en el que hi habita un lladre d’ulls. L'acció comença amb l'arribada d'un oftalmòleg al poble que s'adona de que el seu negoci no té futur en un poble sense ulls i per això, guiat per la seva avarícia, intentarà acabar amb el lladre d'ulls i la innocència dels habitants imposant les seves normes.
2- D'on surt aquesta proposta?
V: El curs passat (2012-2013) em trobava cursant els estudis de composició a l’Esmuc, i havia de presentar el meu projecte final. Els estudiants podem triar el tema i al nostre director de projecte, i una de les idees que em va passar pel cap, aprofitant que estava estudiant amb l’Albert Guinovart, va ser la de fer un musical. Ell va acceptar la direcció acadèmica del projecte i després de contactar amb el Joan, vàrem engegar la maquinària per a crear una nova obra de teatre musical.
3- Un lladre d’ulls en un poble conegut per lo desconegut què és… com es crea aquesta història tragicòmica?
MON JOAN TIQUAT: En Víctor em donà via lliure, no m’acotà cap trama, moment històric o personatge... i això en part està molt bé però esdevé un problema al trobar-te davant la pàgina en blanc. Per tant em vaig posar una premissa a mi mateix: construir una història a partir de cinc personatges. La pressió ajuda a treure el geni i l’enginy.
Em va venir al cap la idea d’un lladre d’ulls, pensava que funcionava i que només dir-la despertava interès. Interès tant des d’un punt de vista morbós i misteriós com metafòric i socialment crític. Vaig haver de defensar i justificar la idea d’un lladre d’ulls, qui és?, per què els roba?... i estirant el fil surt la trama.
4- Aldarulls es va estrenar el 22 de maig de 2013 al Jove Teatre Regina de Barcelona. Ara, pel març Aldarulls visita Mallorca i Capdepera. Què veurem i escoltarem al teatre de Capdepera?
V: Efectivament, el divendres dia 21 estem al Teatre Xesc Forteza, el dissabte dia 22 al Teatre de Capdepera i el diumenge 23 a l’Auditori de Porreres. I a més per cortesia d’Estrella Damm a més de veure i escoltar podreu beure gratuïtament amb tots nosaltres una cervesa per tal de pair millor les emocions que viureu amb Aldarulls!!
MJT: Veurem una barreja d’humor, misteri, traïció, fantasia, realitat, amor i drama tot passat pels sedàs crític. Un poble al que li estan robant els ulls però que ho accepta ja que el lladre ha esdevingut una tradició. La trama explica la reacció de cinc personatges davant aquest fet.
Tenia present que l’argument d’un musical no havia de ser interessant i prou; no pots fer un musical de dues persones assegudes a un sofà debatent sobre la vida, ja que per molt interessant que sigui, resulta avorrit. Ha d’haver-hi moviment, acció, passió, sentiments extrems que alhora es poguessin dur a terme en una producció de baix cost.
V: El primer i més remarcable, musicalment parlant, és que es tracta de música en directe! Els actors estan acompanyats per una petita orquestra de cinc músics: piano, violí, cello, clarinet i contrabaix que sona fantàsticament bé!
La música d’Aldarulls s’articula amb un llenguatge característic del musical dels anys 50 i 60, combinant-ho amb cançons d’autor, atenent a les “exigències” de l’escena. Al tractar-se d’una tragicomèdia vaig intentar reflectir aquestes dues vessants a la partitura del musical. Crec que es pot dir que es tracta d'una música fresca, divertida a la vegada que emotiva, i articulada en un llenguatge senzill i proper que permetrà al públic escoltar des d'un vals, un tango, una balada o cançons amb un estil més personal.
5- De quines influències musicals i teatrals beu Aldarulls?
V: Òbviament al haver estudiat amb l’Albert Guinovart i amb el Bernat Vivancos la meva música està influenciada pel seu llenguatge, amb clares influències del jazz, que també he pogut treballar amb el Francesc Capella. D’altra banda he de dir que em fascinen grans compositors del gènere com Stephen Sondheim o Leonard Bernstein, i alguns compositors més “clàssics” com Gershwin, Rodgers o Porter, que d’una manera o altra t’acaben influenciant en la creació de les teves cançons.
MJT: Dramatúrgicament parlant podríem dir que beu de l’anomenat realisme màgic; mostrar el fet irreal com alguna cosa quotidiana. Aquest és un camp molt atractiu i còmode per llaurar, però l’has de saber defensar. Sincerament no he tengut un referent directe per escriure. Pens que cada dramaturg és un eclecticisme de moltes influències que entren per passiva i activa dins del seu estil. Jo sóc més fan de les passives i per tant, no sé quines són. Ja ho sabré.
6- Aquesta proposta musical és un treball en equip. Qui ha intervingut en l'obra?
V: L’obra estava pensada per cinc actors i una petita orquestra de cinc músics, i al final som 17 “treballant” en aquest projecte! Quan vàrem començar a pensar en aquest musical, tan en Joan com jo, érem molt conscients que havíem de plantejar una obra de teatre musical a cost zero, però a mesura que anàvem treballant i veient la qualitat de tot plegat vàrem decidir intentar fer una campanya de micromecentage per aconseguir fons per dotar d’infraestructura a la companyia.
Després de l’èxit de la campanya es varen incorporar nous companys a escenografia, disseny gràfic, vestuari, so, il·luminació, etc... i vàrem invertir els fons recaptats per tal de dotar al musical dels elements necessaris per fer una obra amb cara i ulls!
7- Joan, què ha suposat per a tu, professionalment, l'estrena d'Aldarulls ?
MJT: Ha suposat complir un somni molt difícil, un luxe de somni... Era tan llunyà que ni el perseguia, fins que va arribar en Víctor i vaig pensar que era ara o mai.
Per tant m’ha servit per adonar-me que els somnis es poden complir per molt difícils que siguin, i que només depèn d’un mateix, cosa que sense voler o no he deixat entreveure en l’obra. Professionalment m’ha donat experiència, però en aquests àmbits és difícil diferenciar vida de professió.
8- Victor, tu vens d'una nissaga molt lligada a la música...Vas decidir ser músic. És difícil viure de la música?
V: Respecte a la primera part de la pregunta he d’aclarir que quan era petit en volia saber ben poc de la música. Tot i que des de ben menut acompanyava al meu padrí als assajos de la Banda de Música (crec que l’acompanyava gairebé per tot, no només als assajos de la banda) per veure dirigir als que curiosament acabarien sent mestres i referents meus, no em plantejava en cap moment ser músic. Recordo que tots els meus amics anaven a música i jo no, fins que un dia els membres de la Banda de Música varen venir a s’Alzinar a fer una audició escolar per als alumnes de l’escola i se’m va ficar dins el cap que volia tocar una trompeta! I mira, aquí estic.... escrivint musicals!
Respecte a la segona part de la pregunta, no crec que sigui més difícil que cap altra professió, sobretot si tens una mentalitat oberta, és a dir: la música té moltes facetes i sempre pots buscar camins alternatius als que originalment t’havies plantejat. Potser en una altra professió no tens tants camins.... Tot i això crec que es tracta d’una professió una mica “sacerdotal”: matí estudiar, al migdia alguna reunió per a un projecte, a la tarda classes i a la nit segur que tens algun concert.... i si no tens concert segur que en vas a escoltar algun, sobretot si vius a una ciutat amb l’activitat cultural de Barcelona! Vaja que no tens horaris....
9- Quins projectes tens en un futur pròxim?
MJT: Estic ficat en un grup de música (Ljubliana and & the Seawolf) amb el qual tenim molta feina i, per cert, aquest estiu farem una gira per Mallorca! També tenc en ment diversos projectes teatrals però tenc molt poc temps. Hauria d’acabar la carrera entre d’altres...
V: Ara mateix com a compositor estic treballant en una cantata per a l’Escola Pax de Tarragona que cantaran més de 100 nens acompanyats per la Banda Juvenil de la Unió Musical de Tarragona. Com a intèrpret estic en un projecte educatiu de l’Auditori de Barcelona que a partir de l’octubre de 2014 comença gira arreu d’Espanya. En el dia a dia intento combinar la meva faceta docent, de la qual n’estic molt content, amb les col·laboracions que em van sorgint en el dia a dia: Banda Municipal de Barcelona, alguns recitals de bombardí, etc...
10- Res a afegir?
En primer lloc donar les gràcies a Cap Vermell per obrir-nos les portes amb aquesta entrevista i convidar als lectors de la revista a seguir-nos a través de la xarxa on podreu trobar tota la informació del musical!
Si voleu saber-ne més podeu vistar la web: http://aldarulls.wix.com/aldarulls
Aquí teniu el vídeo de com es va fer:
Les entrades es posaran a la venda dilluns dia 3 dee març a l'OIT de Capdepera. Són 10€ l'anticipada i 12 a taquilla el dia de la funció.