"...cal lluitar per les coses que creus i que mai pots donar una batalla per guanyada, quan creiem que ja ho havíem --aconseguit el nou govern del PP ho va tornar enrere. I el mateix ha passat amb el parc natural i ara pot passar amb la llengua catalana i les polítiques de preservació del territori i de lluita contra el canvi climàtic".



Miquel Pastor i Tous, historiador, exbatle d'Artà, director del Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears i gran coneixedor de la comarca de Llevant.

1- Quina ha estat la teva participació en les marxes pel tren de Llevant?
- He participat en moltes des de l'inici, a títol personal, però també com exbatle d'Artà i com a militant del Partit Independents d'Artà que sempre hem reivindicat la tornada del tren.

2- Per què ho feies?
- Per què crec fermament que el transport públic és imprescindible per la sostenibilitat tant econòmica com ecològica de Mallorca.

3- Quins records tens de les marxes? Allò de què et sents més orgullós/osa per haver-hi pres part?
- Sempre han estat divertides i il·lusionants, i són una demostració de la voluntat i la persistència dels pobles del Llevant. Participar-hi és una petita contribució a fer realitat la tornada del tren.

4- Recordes amb qui anaves, anècdotes?
- Hi solíem anar amb la família, a les primeres els fills encara eren petits, amb els amics o amb companys que en aquells moments estaven de regidors o batles a l'ajuntament. Alguns anys hi anava amb l'esquena emperpalada perquè a aquesta època solia patir lumbàlgies; així i tot, per poc que podia hi anava. Un any va ploure molt i la marxa era un seguit de paraigües, perquè la gent no es va desanimar.

5- Com explicaries a un jove de vint anys (que a la darrera marxa en tenia 8) el que eren les marxes i el moviment pel tren de Llevant?
Li diria que cal lluitar per les coses que creus i que mai pots donar una batalla per guanyada, quan creiem que ja ho havíem aconseguit el nou govern del PP ho va tornar enrere. I el mateix ha passat amb el parc natural i ara pot passar amb la llengua catalana i les polítiques de preservació del territori i de lluita contra el canvi climàtic.

6- Si en vint-i-cinc anys no ho hem assolit és perquè des de la plataforma, des de la societat civil, hem comès errades... Quines creus que han estat les errades de la plataforma?
- No ha estat per errades de la plataforma, de fet en part gràcies a la seva reivindicació es va aconseguir que s'aprovés el projecte i s'executassin les obres. El que ho va avortar va ser una clara voluntat política contrària al transport públic del Govern del Partit Popular a la Legislatura de Bauzá, que va llençar als fems una gran inversió.

7- Podries pensar que després de vint-i-cinc anys això acabaria així com està ara?
- Quan ja s'havien executat les obres pensava que la cosa estava guanyada però m'equivocava. Pens que ara hauria de ser una prioritat de qualsevol govern, ja que es una infraestructura que encaixa amb les polítiques europees i mundials de lluita contra el canvi climàtic.

8- Si haguessis de fer una reflexió cap al futur, què diries?
- Que no ens hem de desanimar ni abandonar la lluita i la reivindicació en defensa de les idees i projectes en els quals creiem.

9- Creus que és una reivindicació vigent i justificada avui dia?
- Més que mai.

10- Si es fes una altra marxa hi aniries? Creus que tendria ressò, èxit o serviria per a alguna cosa?
- Hi aniria i pens que és un moment molt adequat per reprendre la reivindicació, actualitzant-la i adaptant-la als nous temps on les xarxes tenen una gran importància per fer campanyes.

 
Aquesta entrevista forma part del conjunt d'accions que la Plataforma pel tren de Llevant ha fet per commemorar els 25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant i que Cap Vermell reprodueix conjuntament amb tots els mitjans de comunicació del Llevant de Mallorca.