A Polònia, la benedicció de les cistelles és coneguda com święcenie pokarmow wiełkanocnych, una pràctica que segueix mantenint la majoria de les famílies a Polònia el Dissabte Sant o el Diumenge de Pasqua.amb un significat especial i a molts de països d'Europa de l'Est.


A Cala Rajada, hi ha unes quantes famílies de la comunitat polaca, que participa activament de les celebracions religioses catòliques de la nostra parròquia i també dels actes de Setmana Santa. Així dons, el passat dissabte, a la Vigília de Pasqua, portaven cistelles amb aliments, perquè el rector les beneís, així com és costum al seu país. Les cistelles, preparades a consciència, folrades amb un drap brodat o un teixit tradicional i coberta amb un drap de lli brodat. que representen la mort de Crist,  ous de Pasqua, galletes i altres aliments tradicionals polacs, Ells mateixos ens expliquen quina és la tradició i el motiu d’aquesta pràctica que repeteixen cada Pasqua.


Els orígens d'aquesta tradició es remunten als temps precristians, quan es creia que certs aliments tenien propietats màgiques i curatives. Els antics esclaus, que habitaven a la regió que avui en dia és Polònia, consideraven que el menjar era sagrat i que havia de ser beneït abans de ser consumit. Creien que la benedicció divina assegurava que el menjar no fos enverinat ni estigués contaminat amb esperits malignes.


Amb l'arribada del cristianisme a Polònia, la tradició de beneir els aliments es va incorporar a les festivitats de la Setmana Santa. La benedicció es realitza al matí del Dissabte Sant, el dia anterior a la Pasqua, i es duu a terme a totes les esglésies del país. Durant la cerimònia, el sacerdot beneeix una cistella plena d'aliments, que inclou pa, ous, salsitxes, formatge, mantega i altres delícies típiques de la Pasqua polonesa.


A més dels aliments, també es beneeixen altres objectes religiosos, com ara espelmes, imatges sagrades i rams de flors. Després de la benedicció, els fidels porten les cistelles a casa i els aliments beneïts es consumeixen durant el sopar de Pasqua, que és considerat un dels àpats més importants de l'any a la cultura polonesa.


Agraïm a Karolina Nicos, polaca resident a Cala Rajada des de fa anys, la seva disposició i aportació per donar-nos a entendre aquesta tradició.