Presentació de Llucià Serra i cloenda de la coral s'Alzinar.

Text del Pregó de Maria Orpí

 

PREGÓ MERCAT MEDIEVAL XXIII EDICIÓ
 17 maig 2024

 Sra. Presidenta, Honorable Sr. President, Sra. Batlessa, President de la Fundació Castell de Capdepera i altres autoritats aquí presents, estimada família, amics i amigues, alumnes i antics alumnes, gabellins i gabellines, bones tardes.

Fa dos mesos la Sra Batlessa em va cridar per dir-me que havia estat proposada per fer aquest pregó. Per a mi va ser una gran sorpresa. La veritat és que no m’hagués pensat mai haver de veure’m llegint aquí el pregó, no m’ho esperava. Al mateix temps vaig pensar que les persones que el fan solen ser persones que han destacat per algun motiu o, si no és així, sol ser per tenir ja una certa edat. El primer no és el meu cas; no soc ni historiadora, ni escriptora, ni poeta, ni música, ni política, ni artista… No soc més que una docent treballadora que ha disfrutat i disfruta, fent la seva feina en una de les escoles d’aquest municipi.

He assumit tal honor amb responsabilitat i també amb il·lusió, una tasca que, a la vegada m’ha servit per fer un recordatori del passat de l’escola, per la qual cosa agraeixo a la senyora batlessa, al regidor de Fires i Festes i també a tot l’equip de govern la deferència per haver pensat en la meva persona.

Com ha dit en Llucià, soc na Maria Orpí Mayol, una gabellina ben arrelada al poble de Capdepera. Pertany a una família lligada a la història d’aquest poble des de fa segles que, segons dades històriques, pareix esser que la família Orpí arribà aquí cap al segle XIII, abans de la construcció del nostre estimat castell.

Quasi tota la meva vida laboral ha estat lligada al CEIP S’Auba de Cala Rajada, ara ja fa 33 anys, així que també he viscut la major part de la seva evolució.

Del que vos parlaré a continuació serà de la relació de les escoles del municipi amb el Mercat Medieval, que és una de les poques activitats en les quals participa i conviu tota la comunitat educativa del municipi.

Tot va començar l’any 2000. D’això ja fa 24 anys, amb la celebració del 700 aniversari d’aquest castell.

Aquell any el mercat es va concretar en dos dies i les escoles no hi participaren, però sí que ho feren en diferents actes relacionats, prèviament planificats. Per part de l’ajuntament a les escoles ens oferiren atendre a unes conferències amb diapositives sobre la història de Capdepera i una visita guiada al castell amb personatges ficticis que representaven el governador i el rei Jaume II, això va ser dies abans del mercat. En el mateix cap de setmana del mercat, ja que per dates coincidia i també per atreure més gent, es va celebrar la XVI Trobada de les Escoles Mallorquines, amb una exposició al gimnàs del CEIP S’Alzinar, a la qual les escoles del municipi i d’altres pobles de Mallorca participàrem, aportant treballs realitzats pels alumnes, relacionats amb el tema d’aquell any “Els Castells”, a més d’altres activitats participatives que varen acostar molta gent de tota l’illa. També ens demanaren la col·laboració per fer 6 estàndards grossos per penjar als merlets del castell, així com dibuixar l’auca que explica la història del castell en format de cartells grans per penjar a un carrer proper del mateix. I així fou com es va encetar el nostre Mercat Medieval.

Aquell primer any va ser tot un èxit. Durant tot el cap de setmana Capdepera s’omplí de gent que anava del gimnàs de l’escola de S’Alzinar cap al Castell, i del Castell a la Plaça des Sitjar i a la de l’Orient… Per primera vegada el nostre poble es va donar a conèixer a molta gent de Mallorca que no havia estat mai aquí. Em puc atrevir a dir que, en aquells moments, ens sentirem orgullosos de ser gabellins que, per raons geogràfiques, mai havia estat possible.

 L’any següent, el regidor de Festes i ànima del mercat, en Climent Alzina Terrassa, es va posar en contacte amb la comunitat educativa del municipi, en el nostre cas amb la directora d’aquells moments, Antònia Tur Balaguer, per tal de planificar de quina manera les escoles podrien ajudar en l’organització del Mercat Medieval, ja que ens havien indicat la intenció d’ampliar-lo al divendres. Aquesta tasca la va compartir amb mi que, com a cap d’estudis, també em corresponia. I així fou com ens reunírem per primera vegada representants de les dues escoles d’Educació Primària i de l’Institut d’Educació Secundària juntament amb el regidor i el tècnic. Parlàrem sobre de quina manera les escoles hi podrien col·laborar i participar. La proposta que acordàrem va quedar així: ajudar en la decoració dels estendards que engalanarien els carrers, i de que el mercat del divendres matí seria només per als escolars del municipi, per tal d’aprofitar la sabiduria i experiència dels artesans com a font d’aprenentatge dels nostres escolars i que al mateix temps, tots els infants del municipi podrien gaudir del Mercat. Hem d’assenyalar que en aquells moments molts dels infants només tenien l’oportunitat de visitar-lo amb l’escola.

Al nostre centre traslladàrem els acords al claustre i posàrem fil a l’agulla.

L’ajuntament ens va fer arribar les banderes i nosaltres havíem de pensar com decorar-les: es va decidir que cada aula en decoraria una, aferrant Aironfix de diferents colors. A més, durant el temps d’esplai, els qui volguessin, de forma voluntària, podrien ajudar a decorar-ne més. Els alumnes més grans s’involucraren molt en aquesta tasca. I quan es penjaren aquests estendards recordo l’entusiasme amb què els infants cercaven on hi havia el que ells havien confeccionat, orgullosos de mostrar-los als seus parents. Així va ser la decoració dels carrers d’entrada al poble dels primers anys per anunciar que estàvem de festa.

Per organitzar la visita dels escolars no va ser tasca fàcil; havien de ser grupets petits d’alumnes per poder realitzar millor les activitats amb els artesans, així que distribuírem els infants entre tots els mestres, tutors i especialistes, procurant que cada grup d’Educació Primària pogués realitzar manufactures i escoltar les explicacions dels artesans, amb previsió de futures visites. També vàrem haver de coordinar horaris dels espectacles que es durien a terme i els autocars per fer arribar tots els alumnes de l’escola i de l’escoleta de Cala Rajada a la plaça de l‘Orient.

Els anys següents participàrem al mercat retocant els estendards que s’havien espatllat i l’any 2003 la novetat fou que havíem de decorar uns escuts de fusta per penjar al Castell, activitat que organitzàrem a les escoles amb un espai adient per poder pintar 25 escuts que penso que encara es pengen cada any. No vos podeu imaginar la il·lusió que tingueren els nostres escolars d’aquell moment de veure com podien ajudar ells a decorar els carrers i el castell. S’engrescaren cercant models d’escuts. No es podien creure que les seves produccions estarien penjades i, posteriorment, cadascú va voler localitzar el que 4 havia fet.

Més tard es va incloure un berenar de pa amb oli que els primers anys es preparaven els mateixos infants. Un berenar que per a molts d’ells no es torna a repetir fins l’any venidor: és especial, el troben molt bo i en mengen fins que no poden més. Agraïm de tot cor a les persones que ajuden a fer-ho possible, ja que és una manera de mantenir la tradició de ca nostra, tan oblidada en el dia a dia.

Els anys posteriors ja no ajudàrem en la decoració, però sí des de l’ajuntament ens demanaren que els infants anassin vestits segons l’època, en la mesura possible. Així que dins de l’escola hi ha hagut mestres que han engrescat i engresquen els infants a fer-se una disfressa per aparentar anar de medievals: hem trenat cinturons, diademes, tallat camisetes, posat cordonets, hem fet escuts de diferents formats, hem tenyit camisetes amb cafè i fins i tot als alumnes d’Educació Infantil els mestres els feren uns vestidets que cada any es posen.

Tota aquesta temàtica agrada molt als infants, des dels més petits als més grans. La idealitzen, somnien amb l’època dels castells i els agrada saber-ne més. Per això hem elaborat projectes sobre aquesta època cercant informació, investigant, realitzant murals, decorant l’escola, practicant danses i melodies i també hem duit a terme exposicions de castells fets amb diferents materials i tamanys.

Les escoles aprofiten la visita al mercat medieval per poder treballar principalment els següents objectius, entre d’altres:

- Conèixer millor el patrimoni cultural de Capdepera i la seva història.

- Poder aplicar els coneixements adquirits a l’aula en una situació de la 5 vida real.

- Observar l’ús sostenible dels recursos naturals i poder aplicar algunes tècniques ancestrals per tal d’evitar tanta contaminació i consum.

- Aplicar coneixements matemàtics de l’època a l’actualitat: nombres romans, àbacs, mesures no convencionals,...

- Conèixer altres diversions i practicar jocs fets a mà amb materials naturals, diferents dels que practiquen.

- Conèixer altres maneres de viure i altres utensilis que empraven en el dia a dia. - Participar i observar activitats culturals i de diversió de l’època.

- Conèixer i practicar danses i cançons medievals.

Puc asseverar que tota la comunitat educativa del municipi s’ha involucrat molt en aquesta festa. Any rere any la nostra tasca organitzativa s’ha anat adaptant a les noves realitats. En el meu cas, com a part de l’equip directiu, essent cap d’estudis, vaig ajudar a organitzar i coordinar aquesta activitat durant vint edicions, i en els darrers anys hi he participat com a tutora i disfruto de preparar la visita engrescant els alumnes juntament amb els meus companys i companyes de feina.

Des de la perspectiva de les visites escolars, vull dir que al llarg dels anys el mercat ha canviat molt. Al principi hi havia molts d’artesans que hi participaven, entre ells: forjadors, ferrers, bufadors de vidre, herboristes, platers, fusters, sabaters, brodadores, teixidors, filadora, escultors, formatgers, ceramistes, llaters, neulers,... entre d’altres; també hi havia espectacles més variats com: mostra d’animals diversos, teatres de carrer, titelles, trobadors, bufons, conta-contes, circ... i ara hi ha més llocs de menjar i els escolars no tenen tant l’oportunitat per 6 veure i aprendre. Però veiem que ells, que no han conegut com era abans, el gaudeixen igualment, encara que els que l’hem viscut des del principi sentim enyorança dels primers temps.

En una societat més diversa i plural, i també -ho hem de dir- més sedentària i acomodada, aquesta activitat dona a conèixer el nostre patrimoni a tot l’alumnat. Des del lloc on ara ens trobam, dalt del castell, es poden observar els límits del nostre municipi, es poden conèixer de primera mà els inicis del poble i podem olorar, escoltar, veure i tastar l’època medieval dins els nostres típics carrers. Són uns dies màgics.

Des d’aquí, la comunitat educativa vol donar les gràcies als diferents consistoris que en tots aquests anys han fet possible les visites dels escolars, i quan deim «consistoris» deim batlles, regidors, tècnics, brigada, policia, protecció civil, la resta de personal de l’ajuntament i tots els que han ajudat a que aquesta visita hagi estat una realitat. I també les gràcies a les madones de la llata que vingueren i venen a les escoles per ensenyar el seu art als infants del poble.

Esperem que de la participació de les escoles al mercat Medieval de Capdepera n’hi hagi per molts d'anys i que se segueixi engrescant i il·lusionant els nostres infants sense escatimar esforços. I als més joves, que són el futur de la societat gabellina, els demanaria que aquests dies aixequessin els caps dels seus aparells electrònics, observessin el seu voltant i que l’esperit medieval els omplís de ganes d’aprendre, compartir i viure la història del nostre meravellós municipi, que, segons va dir en George Santayana: «Qui oblida la seva història està condemnat a repetir-la».   

Només em queda donar-vos les gràcies per haver-me escoltat. A tots i a totes vos desitjo Molts d’anys i que gaudiu del Mercat Medieval 2024 amb salut i alegria.

Amb el permís de les autoritats aquí presents, sols em manca declarar que…

EL MERCAT ÉS OBERT!

VISCA EL CASTELL!!!

VISCA CAPDEPERA!!!