Fems, banys i plàstics, protestes i comiats de fadrí, les principals grinyolades
Pel Castell pasaren  29.653 persones de divendres a les 18h fins diumenge vespre. 

Tot i que enguany no hem fet el tradicional concurs de fotografia on hi havia l'apartat de les pífies medievals diversos lectors ens han enviat imatges que grinyolen i d'altres que, si més no, han d'aportar una reflexió al Mercat, tot i que en línies generals la dinàmica fou bona.

Residus: L'any passat s'institucionalitzà el tassó de cartró, gens medieval, i el tassó de fang, que al llarg de 18 anys fou l'habitual i gairebé un emblema del mercat, ha desaparegut. La raó del canvi fou la higiene. Però pensem que 100.000 tassons suposen 800 quilos de fems. Es a dir que sols els tassons poden general fàcilment tona i mitja de residus. I la dinàmica no és augmentar els residus sinó reciclar i reutilitzar. És molta la gent i, fins i tot, paradetes que ens han dit que el millor seria que cadascú portàs el seu tassó al llarg de la visita al mercat, com es fa a les berbenes.

Per altra banda, com es veu a la fotografia, es despatxen moltes botelles d'aigua i llaunes de refrescs....que s'afegeixen als residus i no sempre per separat.



Estètica: La paradeta de les olives mostrà tot el mercat torres de envasos de plàstic. No les podia tenir amagats. L'estètica també compta.



Just davant les olives, una altra paradeta horrorosa i, a més, situada en mig del mercat, tot just a l'entrada de la plaça de l'Orient. Si hi ha de ser, podria situar-se a carrers no tan cèntrics. Ai, l'estètica!!! A més els seus productes no són gaire medievals. 



Recordam que un temps es tapaven els senyals de tràfic dels carrers. Aquesta foto grinyola amb el senyal d'aparcar motos al fons. Manca decoració? Estètica?




El Castell: De res serveix fer un pla integral de conservació del Castell i que en tres dies tot sen vaig a norris. Fa uns anys que denunciam que davant aglomeracions la gent no respecta camins ni senyalitzacions. Enguany, per primera vegada sabem exactament el nombre de visitants del Castell al llarg del Mercat Medieval, segons publica el facebook del Mercat Medieval: 29.653 persones han entrat al Castell de divendres a les 18h fins diumenge vespre. Suposa que en dos dies i mig hi passa el 30% del total anual. Per a uns pot ser molta gent per d'altres poca. En tot cas s'ha d'analitzar, sens falta, els usos al llarg d'aquests dies i no veure pus imatges com aquesta.



L'escultura de Kcho rompuda també grinyola i mostra una manca de sensibilitat i cura del patrimoni de tots els membres del Patronat.



La pseudo-peatonització del casc antic ha deteriorat molt ràpidament els carrers empedrats que han farcit de clots molt perillosos per als vianants, sobretot quan no disposen de la perspectiva adequada per prevenir-los. No sols es tracta de disposar de serveis sanitaris sinó de prevenir accidents.



El banys són un clàssic del Mercat. és molta la gent que es concentra en hores determinades i si els bars del centre, que més se'n beneficien del Mercat, en lloc d'ajudar tanquen els seus serveis, no anam. Els darrers anys hi ha una persona als dos banys que ho mantenen net. Tal volta haurien d'estar més senyalitzats. També contemplar la possibilitat de posar-ne més davant Can Rata o dalt del castell. Així, si algun s'espenya unes hores, hi ha alternatives. 



Una queixa vista a les xarxes socials és que el dia del pregó, des d'un protocol caduc i estantís, fa que els "no convidats" quedin marginats als tres bancs de darrera i molta gent queda defora. Tota la bancada central està destinada a autoritats i gent que "s'hi cola" (com el candidat del PP, Tomeu Moll) sense tenir cap càrrec. El més llastimós és que no saben calcular els espais i abans de començar, han de demanar al "galliner" que per favor ocupin els bancs buits.
Tampoc entenem que faci falta tant de protocol i gent per dur la carpeta del pregó i obrir-la al faristol. Ridícul any rere any.



Aquesta foto l'hem vista al diari ARA BALEARS. Els candidats de EL PI, aprofitaren el mercat per fer campanya electoral. Cosa que grinyola ja que el mercat queda fora de la campanya. Pacte no escrit.



En Trobat aprofità l'allau de gent per fer palesa les seves crítiques al consistori i al batle en concret. Grinyola la manifestació així com que no es solventi una qüestió que no passa de 500 euros.





Els acomiadament de solters són ja un clàssic al Mercat, tot i que grinyolen una mica. Ho instauraren els forans i ara els locals s'hi recreen. És de suposar que fer el ridícul en mig de la multitud és el que fa gràcia, tot i això no hem vist mai al mercat de Sineu o d'Artà situacions semblants.



L'Aparcament: Un altra clàssic. Molta gent parteix amb la recepta rosa i un record agredolç de Capdepera. Al final del carrer col·legi s'habilità amb urgència un solar per facilitar l'aparcament. Algú se n'adonà de la coincidència del tancament de l'aparcament de l'EROSKI, que els membres del consistori ho sabien i que fou la raó per habilitar aquest espai a correcuita. 



Per acabar esmentar que 20 anys de mercat donen per a moltes anècdotes. Les madones de la llata hi han estat presents les vint edicions. El ferrer de S'encruia pollencina en fa 19 que puja dalt del castell. Si els hotelers premien la fidelitat als 10 anys, els artesans que en porten més de 15 qualque reconeixement mereixerien. Seria bo de saber ja que els primers anys als programes hi figuraven totes les paradetes. No com enguany que s'ha de mester una lupa per llegir-ho. No vagi per dit!