El premi d'enguany és un premi popular. Els amics i lectors de Cap Vermell des que el novembre de 2021 publicàrem l'entrevista amb ell, en dues tongades, s'adonaren o confirmaren que en Tino ha estat i és una institució a Capdepera i que mereixia un reconeixement públic a la seva feina i a la dedicació al poble. La seva feina mereix ser reconeguda, valorada i apreciada. En primer lloc perquè al llarg de més de seixanta anys ha vengut gent de tot arreu per tal que li fes un vestit, un pentinat o una peça d'obra de pauma. Segon, perquè ha transmès tots els seus coneixements, sobretot ensenyant a fer llata en els moments en què aquesta feina anava més a la baixa. També per haver reivindicat i protegit la festa popular de l'Esperança i i el carnaval, oberta a tothom amb la ferma voluntat de ser i de fer poble. I evidentment també perquè ha esta un home que des de la seva homosexualitat va trencat motlles "avant la lettre" abans que les lleis i la societat normalitzassin una situació de flagrant discriminació social.

Si voleu conèixer la persona i el seu tarannà serveixi l'entrevista feta:

Entrevista a Tino Adrover, capdavanter de la moda a Capdepera (1)

Entrevista a Tino Adrover, l'home que trencà motlles (i 2)

Allà el definirem així:

"Martí Adrover Melis, Tino. Mestre artesà i artista, ha excel·lit en tots els camps a que s'ha dedicat. Perruquer i dissenyador de moda (modisto) però també cuiner, pintor, decorador floral i obrador de la pauma. Apassionat per tot allò on posa les mans i sobretot gran treballador. Feiner".

"Innovador, creatiu i sobretot molt treballador. En aquesta segona part parlam sobretot de tres temes: la religió (especialment, de l’Esperança), l’homosexualitat (la presó i la política) i la festa (el carnaval). Però la feina sempre enmig. En Tino no defuig cap tema, és més, s’hi esplaia amb tot luxe de detalls. En aquesta segona part, podem veure el Tino més tendre i proper, i sempre a cor obert".


Els premis Cap Vermell són uns guardons d’acció cívica nascuts l'any 2000 amb voluntat d’esdevenir un reconeixement, però també un estímul a les iniciatives individuals o col·lectives amb “sentit de poble”. Tenen la funció de potenciar l’autoestima i l’autoconeixement donant a conèixer les bones pràctiques produïdes a Capdepera. És a dir, reconèixer i donar a conèixer el millor que tenim en qualsevol àmbit de l’acció cívica. Els mèrits contrets per Martí Adrover Melis simbolitzen plenament allò que amb aquests premis volem posar en valor: el treball desinteressat a favor del nostre poble i la contribució a fer, de la nostra, una societat més noble, més culta i més acollidora.

Gràcies, Tino!


Esperam que l'acte de lliurament del premi, allà pel mes de març sia una festa al seu voltant.


Enhorabona!


Si li vols enviar un missatge d'enhorabona i que quedi recollit a l'audiovisual que feim al lliurament del premi, envia'ns un vídeo de menys de 30 segons on ens expliquis què és allò que més t'agrada de tot el que ha fet en Tino. Participa-hi! S'ho mereix!

Ja ho saps: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.