Febrer de 1956, la gran nevada del segle XX



“S’any de sa neu” de tots els “anys de sa neu” que ens ha estat donar de viure –a alguns, clar–, l’autèntic i irrepetible va ser el de l’any 56 del segle passat. Cap com aquell febrer, amb temperatures per sota del zero graus que duraren gairebé tot el mes i amb una irrupció d’aire siberià que, tant a Capdepera com a Cala Rajada, va arribar a acumular gruixos de neu d’entre 50 centímetres i el metre llarg.

De tot això ja vos en parlàvem en l’anunci de l’exposició que sobre aquest fet, que s’inaugurà el divendres dia 4, en el Centre Cap Vermell. I d’això mateix ens en parlà amb profusió de dades i coneixement de causa Maria Magdalena Mas, dels serveis meteorològics de Televisió de Mallorca. De la seva explicació, els profans en deduírem que aquelles foren unes circumstàncies excepcionals, que feren que a Lluc el termòmetre davallàs fins als -14º. D’aleshores ençà hem tornat viure episodis de fred, però mai tan intensos, i de nevada com aquella no se n’ha tornat veure cap i que no és molt fàcil que es produeixi. Va ser important la de l’any 1985, però res en comparació amb aquella del 56.

Quan passaren els fets a què ens referim encara no hi havia televisió, però sí càmeres fotogràfiques que, per sort, ens en deixaren un testimoni gràfic profús i, en no pocs casos, d’una bellesa artística notable. I ja sabeu que, d’això de fotografies d’època, en el poble en tenim dos caçadors implacables: en Sebastià Ferrer “Maleter” i en Toni Flaquer “Coix”, que han estat els que han fet possible aquest exposició que ara es pot visitar. A alguns ens servirà per recordar la nostra infantesa o la joventut, i a la majoria de persones del poble, que no va viure aquell fenomen, li oferirà un interessantíssim testimoni del que va significar “s’any de sa neu”.

De l’interès que el tema desperta en dóna testimoni el nombrós públic que no se’n va voler perdre la presentació.










Així informava Televisió de Mallorca l'inauguració de l'exposició

http://www.rtvmallorca.cat/#noticiesh/13725