
Divendres, 21 de març de 2025, es celebrà un nou club de lectura a la Biblioteca Pública de Capdepera. Aquesta vegada amb el comentari de dos llibres: Homes, d’Isabel-Clara Simó i Memòries i Confessions d’un adolescent de casa bona, de Josep Maria Llompart.
Primerament, la bibliotecària va introduir-nos en la biografia d’Isabel Clara Simó, una escriptora prolífica que realitzà múltiples facetes dins l’àmbit literari: des de catedràtica d’institut fins a delegada del llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’any 1996. A la biblioteca hi havia un mostrador confeccionat per a l’ocasió que presentava una desena de títols seus. El títol en qüestió, Homes, no despertà en els tertulians l’interès més enllà del de passar una estona entretinguda. El llibre va ser “horrible” per a alguns, i per a altres, lectura lleugera necessària. Homes fa un recorregut per la perspectiva de l’home davant de situacions de gènere, amb relats gairebé independents, que tenen com a fil conductor la denúncia davant de situacions violentes i injustes cap a les dones, relatat de manera realista, perquè s’assemblés a les diferents relacions personals que es plantegen avui en dia. Tot i així, si es té amb compte que el llibre va ser escrit l’any 2010, alguns el consideraren descontextualitzat i estantís, mentre que d’altres també destacaren el valor universal dels seus relats, que desperten un posicionament d’alerta davant de les situacions d’agressió davant les dones i també es vol fer un retrat sèver amb la figura i pensament dels homes. El llibre presenta relats com “La bicicleta groga” o “La fi del món” que descriuen com poden ser de despiadades les relacions entre homes i dones. D’altra banda, hi hagué relats que semblaven anticipar el que seria el moment de la pandèmia, o una visita extraterrestre molt xocant, que mantenia certa semblança amb la narració Sin noticias de Gurb de l’autor barceloní Eduardo Mendoza. Alguns relats fins i tot semblaren esgarrifosos per la temàtica tractada, com la pederastia. El llibre complementari escrit anteriorment va ser Dones, que recomanaren poc necessària la seva lectura, si ja s’havia llegit Homes prèviament, perquè eren d’estructura i temàtica gairebé idèntiques.
Seguidament, arribà el torn al comentari de Memòries i confessions d’un adolescent de casa bona, de Josep Maria Llompart, a càrrec de Joan Cabalgante (un servidor) qui aprofità l'avinentesa per realitzar unes quantes pinzellades biogràfiques de l’autor i recitar alguns dels seus poemes com “Cançó d’anar de putes” o “El circ”; algun dels tertulians es mostrà interessat per la interpretació dels poemes. Cabalgante explicà que Llompart beu del corrent del realisme històric i que va viure les vicissituds dels que lluitaren contra el règim per defensar una llengua i una cultura, la catalana, tal com feren Molas i Castellet. Tot i així a l’obra reafirma els seus orígens conservadors, amb un pare militar i una mare d’arrel castellana, que ell assumeix, però no s’hi identifica. Un gran llibre per a una gran ocasió!
Finalment, la bibliotecària regalà uns petits “pergamins” amb poemes de diferents autors als tertulians, en motiu del dia de la poesia, que alguns varen ser llegits.
L’acte acabà amb el tradicional sopar literari, una degustació de plats casolans com puguin ser les coques o el pastís de verdures. Tot plegat una sessió perfecte amb el doble joc literari, enguany que es compleixen 100 anys del naixement de Josep Maria Llompart. La propera fita del club és la lectura d’ El dia abans de la felicitat d’Erri de Luca. Vos hi esperam!
Joan Cabalgante i Guasp