
Divendres 21 de març de 2025, dia internacional de la poesia, tot un desplegament tecnològic estava a punt per seguir d’aprop l’arribada de l’escriptor Javier Ruescas, que es desplaçà expressament des de Madrid per a realitzar un taller d’escriptura i una xerrada a l’IES CAPDEPERA sobre el seu món com a escriptor.
Primerament, l’autor es presentà a l’institut en cotxe i la seva entrada al centre i posterior salutació a l’equip directiu va ser gravada per l’equip d’audiovisuals del centre. Gràcies a ells es pogué seguir en streaming en una projecció a youtube de més de quatre hores de duració. Els primers que gaudiren de la ponència de l’escriptor foren l’alumnat de 1er cicle d’ESO, després d’una recepció digna d’una estrella de rock, que l’autor mateix confessà que no li havien fet cap altre semblant a cap institut (amb caixes literàries dels seus llibres, uns centres florals espectaculars, treballats per l’alumnat d’AGA, llibres decorats i un càtering de pinyol vermell, elaborat per l’alumnat de cuina), Ruescas començà la primera dissertació sobre Pulsaciones. Seguidament Javier hagué d’atendre els mitjans de comunicació en una entrevista per a IB3.
Després, hi hagué el berenar en una sala d’actes pràcticament desconeguda, per mor de la posada de llarg de gairebé tot el centre, fins i tot el personal de cuina anava molt ben vestit. L’àpat serví per realitzar un primer intercanvi d’impressions amb l’autor, que prosseguí la seva estada matinal amb el públic que més coneix i a qui més deu: l’adolescent. D’horari anàvem amb una mica de retràs i la sessió darrera del Club de lectura de Play amb alumnat participant s’hagué de deixar per al final; devers les onze i mitja passades es realitzà el taller d’escriptura creativa amb alumnat de 3er i 4t d’ESO, seguida per la xerrada “Javier Ruescas, youtuber” per a alumnes de batxillerat. Tot va ser molt ben presentat pels alumnes Carla García (1er ESO), Lluc Romaguera (4t ESO), i Elionor Martí i Sergio Souto de 1er de Batxillerat.
Finalment, la sala d’actes va vibrar amb un desplegament de càmeres inusual però corroborà una feina interdisciplinar impecable per part dels responsables de la Comissió de PLEC (Pla lector), i de l’alumnat participant, tot un experiment educatiu digne i antològic. Finalment, l’alumnat del club de lectura gaudí del seu moment amb un enfilall de preguntes per a Ruescas que ell contestà molt amablement, car tenia una gran competència comunicativa i també una gran paciència alhora de fer-se fotografies i signar autògrafs per a tothom. Tot plegat va ser una experiència educativa única coordinada també pel Departament de Castellà de l’IES CAPDEPERA i duta a terme per la Comissió de PLEC que s’encarregà també d’anar a cercar tot l’alumnat, perquè pogués presenciar un acte únic al nostre municipi! El que era clar és que el públic assistent els quedà amb ganes de més!
L’enhorabona a tots els organitzadors!
Joan Cabalgante i Guasp