El passat divendres 14 de juny, va tenir lloc a l'Arxiu Municipal la conferència “L'arxiu com a patrimoni i aliat en la seva defensa”, a càrrec d'Àngels Fermoselle, Vicepresidenta d'ARCA (Associació per a la Revitalització dels Centres Antics). 

Fermoselle va iniciar la xerrada lloant la figura de Maria Massanet, arxivera de Capdepera, i la feina que en general du a terme l'arxiu gabellí, que va posar com a exemple a seguir per altres municipis. De fet, ARCA va premiar Massanet recentment per la seva trajectòria en la protecció del patrimoni.

La conferència, que va ser entretinguda per a totes les persones a qui agrada capbussar-se en l'apassionant món dels arxius, tractava de posar en valor el paper d'aquests centres de documentació bibliogràfica en la protecció del patrimoni, així com en l'ajuda inestimable que suposen per als autors que volen escriure sobre fets històrics. La conferenciant va dir que els arxius són elements patrimonials per sí mateixos i que les seves fonts documentals han estat clau a l'hora d'elaborar els catàlegs patrimonials de diversos indrets, com per exemple el del centre històric de Palma.

Fermoselle va contar els detalls de diverses entrevistes que ha fet a cinc persones que havien passat hores cercant informació a arxius, bé per preparar les seves obres literàries o simplement investigant èpoques de la nostra història. Es tracta de l'escriptora Rosa Planas Ferrer, -autora d'assajos sobre els xuetes i Ramon Llull, entre d'altres-; de Manuel Aguilera Povedano -autor del llibre El oro de Mussolini-; de la jove investigadora Amina Cadiñanos, d'Eusebia Rayó Ferrer -autora de Reines de Mallorques- i de Manuel García Gargallo, autor de l'obra El velòdrom de Tirador

D'aquestes entrevistes, la conferenciant en va destacar la transcendència dels arxius com a testimonis de l'antiguitat i de guardians de la identitat de pobles i nacions. De fet, en moltes guerres, un dels objectius sol ser la destrucció d'aquests temples de preservació de la història com a forma d'eliminar la identitat col·lectiva de l'enemic.

Els arxius, tant si tenen una bona classificació i ordre com si funcionen d'una forma més anàrquica, sempre deparen sorpreses i tresors, alguns dels quals es poden trobar quasi per casualitat, com és el cas de Manuel Aguilera en la preparació del seu llibre El oro de Mussolini, quan va trobar diversos documents a arxius italians que posaven de manifest l'interès del mandatari feixista en la compra de terrenys a Mallorca.