La Biblioteca Municipal de Capdepera acollí la tertúlia sobre el llibre Tornar a casa, de Yaa Gyasi

 

Divendres, dia 24 de setembre a les 20:30 hores, a la biblioteca de Capdepera es reemprengué el club de lectura, amb un llibre sobre l’esclavatge i el conflicte racial a Ghana, escrit per Ya a Gyasi, Tornar a casa, editat per l’editorial Salamandra.

Primerament, la bibliotecària va presentar el llibre en una concorreguda taulada, on hi havia prou material introductori com a mapes d’Àfrica i altres obres de literatura africana com la de Chimamanda, i també material audiovisual com el del film «Figuras ocultas», relacionat amb el tema que ocupava aquesta nit de bibliòfils, amics de la lectura i de la literatura en general. També es parlà sobre l’autora, una jove nascuda el 1989, a Ghana que va anar als Estats Units. Gràcies a diferents beques, aconseguí dur endavant el projecte. Es comentà que l’autora no hagués pogut escriure aquest llibre només amb la inspiració de la seva família, sinó que hagué d’aprofundir en les seves arrels.

Seguidament, algun dels tertulians comentà la seva experiència propera en països africans, on, dissortada i sorprenentment, encara existeix l’esclavatge. El llibre té dues parts: una més centrada en l’Àfrica ancestral i llunyana i l’altre una part més històrica que és més familiar al lector. Cada capítol és la història d’un personatge, que va fer que cada un dels tertulians tingués sentiments i emocions diferents vers la figura de cada un d’ells, com el de la boja o H. El sentiment d’injustícia es va fer palès en un àvid lector, que denuncià les condicions infrahumanes en què vivien algunes famílies ghaneses o el tracte discriminatori simplement per tenir un color de pell diferent.

Posteriorment, també es va fer alguna menció a la situació que s’havia viscut també a Mallorca, on les diferències entre els senyors i els criats també eren evidents. A més, la situació que viviren els presos en el castell (que també es va poder veure en una imatge i que un altre àvid lector va fer l’observació que havia estat construït per suecs) va ser terrible. Tot el que es contà va fer reflexionar sobre el tracte que donen algunes persones a altres persones i la manera d’educar els infants, perquè visquin en llibertat.

Finalment, la tertúlia ja més distesa seguí en el pati de la biblioteca, que espera acollir més presentacions de llibres com la de dissabte vinent. En aquest sentit és una bona senyal que hi hagi esdeveniments d’aquesta mena, perquè significa que la literatura habita també en el nostre poble. La propera lectura del club serà dia 5 de Novembre amb el llibre «Aprendre a parlar amb les plantes». Animau-vos a participar-hi!

 

Joan Cabalgante i Guasp