La Biblioteca de Capdepera i Purpurina Editorial van presentar, el passat dia 27, el llibre Els rojos ja són aquí, de Rafel Perelló (Manacor, 1963), en el pati de la mateixa biblioteca.

Amb una bona acollida de públic, que omplí gairebé el pati, l’editora Marga Serrano  va donar la benvinguda i agraí la presencia dels assistents.
 

Acte seguit parlà l’autor, Rafel Perelló, qui comentà que el llibre recull el resum d’un conjunt de 63 entrevistes a persones majors, sobretot del Llevant de Mallorca, que visqueren el desembarcament de les tropes republicanes del capità Bayo a la platja de sa Coma. Perelló va començar a fer entrevistes l’any 2013, a gent major de la comarca, i després del Pla de Mallorca, per conèixer la Mallorca preturística. En aquelles entrevistes sortia el tema de la Guerra Civil i detectà moltes coincidències. 
 

A l’obra s’hi troba la versió personal de gent que visqué aquells moments sent nins i nines o jovenets. Els rojos ja són aquí es diferencia de la resta de llibres de temàtica similar perquè, segons va explicar l’autor, és una transcripció dialectal exacta de les explicacions de les darreres persones que queden vives i que varen viure els fets.  

 

A la presentació a Capdepera hi va participar Pedro Orpí “Canoves”, gabellí de 100 anys i un dels entrevistats que surten al llibre. Orpí va explicar com es va assabentar del desembarcament i contà també passatges de quan va ser al camp de batalla a la Península, entre altres històries d’aquella època, i va sorprendre per la bona memòria que conserva i la seva desimboltura per narrar els fets. Acabada la intervenció de Pedro Orpí vam escoltar gravacions de persones que havien viscut a Son Servera o Son Carrió el desembarcaemt.

Tancà l’acte na Magadalena Melis, tot comentant que el tema l’atreu especialment ja que a la possessió de sa Punta hi visqué la seva família i va ser un lloc que va tenir rellevància durant el desembarcament.