Dilluns, 3 de juny, va tenir lloc al Teatre de Capdepera el concert de presentació de la feina feta al llarg del curs dels alumnes de 3r de s’Alzinar participants del projecte “Tres pistons”- Maria Martí i Victor Ferragut van ser els encarregats d’explicar el projecte dut a terme i agrair a l’AMIPA de s’Alzinar i l’Ajuntament de Capdepera la implicació per a fer-ho possible.

Els objectius del projecte són treballar l’inclussió social a través dels instruments de vent i potenciar la transformació emocional i educativa de l’alumnat.  Durant una sessió setmanal els nins i nines de tercer han tingut una classe amb instruments de vent de metall (trompetes i bombardins), col·laborant estretament la professora de Música del centre amb el director de l’escola de Música de Capdepera.



Els alumnes de 3r van fer un assaig general amb els companys de s'Alzinar com a públic.



El concert de cloenda del curs estava estructurat en tres parts, una primera consistent en l’activitat song painting, pintant amb sons, peces d’improvització col·lectiva. Després interpretaren les cançons del do, del re, del do i re i la del mi, que són les treballades al llarg del curs. Aquestes peces estan fetes a posta ja que n’hi ha poc material adaptat per aquests projectes. Degut a que n’hi ha un instrument per a cada dos nins, les peces se repetiren dues vegades. Per acabar la bandeta de l’Escola de Música interpretà dues peces i una final conjunta.



Diarieducació.cat ha publicat un bell reportatge d'aquest projecte



‘Els tres pistons’, un projecte integrador en el qual res ni ningú desafina

El CEIP S’Alzinar i l’Escola Municipal de Música de Capdepera, a Mallorca, han dut a terme aquest curs un projecte de música comunitària amb l’objectiu de treballar la inclusió social i potenciar una transformació emocional entre l’alumnat.


I quins han estat aquests beneficis que el projecte Els tres pistons ha aportat als alumnes de tercer del CEIP S’Alzinar de Capdepera? La mestra de música, Maria Martí, ens ho explica: “Ha estat una experiència que els va engrescar des del primer moment i a la qual s’hi apuntaren amb moltes ganes de seguida, fins i tot aquells alumnes més conflictius o amb una certa actitud de rebuig a l’escola. L’impacte en positiu ha estat molt important des del minut zero”.

“Com que es tracta d’un projecte cooperatiu, ells mateixos van fer un contracte de normes que va signar cada un; amb un sistema d’autoregulació i d’autoavaluació que consisteix en uns cartells amb gomets en què valoren la tasca diària de les companyes i companys de l’aula. En aquest sentit, el seu grau de responsabilitat i de cooperació amb la resta del grup és màxim”, afegeix Maria Martí.


Confiança, coordinació, concentració, constància…       

En relació al bon “impacte” del projecte en els infants, els tres docents coincideixen que s’ha aconseguit una millora en aspectes com “l’increment de la seva confiança, una major sensibilitat auditiva i tàctil, un augment de la coordinació corporal, el desenvolupament de la memòria, una millora de la concentració, així com un foment de la constància i la disciplina”.

Quan  hem preguntat als tres docents quines han estat les aportacions que els ha atorgat aquest projecte durant els mesos que du en marxa, Maria Martí, la mestra de música, ens ha contestat que “el millor és l’enriquiment personal, així com les dinàmiques i les estratègies que ens ha permès posar en marxa, amb una millora molt gran de l’aprenentatge dels infants i de la reducció dels conflictes a l’aula”.

Magdalena Siquier, per la seva banda, esmenta el “gran repte” que va suposar el seu nomenament extraordinari com a membre de l’equip directiu fa un any: “Teníem ganes de canviar les coses, de passar les fronteres, i afrontàvem la nova etapa amb molta il·lusió. Els resultats del projecte Els tres pistons posa de manifest que el somni s’ha fet realitat i que la música té el lloc que li pertoca dins el procés d’aprenentatge dels nostres alumnes”.

Finalment, el Víctor Ferragut subratlla que la experiència de S’Alzinar li aporta “energia, diversitat i un gran enriquiment personal; alhora que em permet una major flexibilitat en relació amb els projectes de l’Escola Municipal de Música”. No hi ha cap dubte que tots tres desitgen i confien a donar continuïtat a una proposta tan engrescadora i positiva per al conjunt de la comunitat educativa del municipi de Capdepera.