La Cantània és una activitat musical que produeix l'Auditori de Barcelona i que consisteix a estrenar una cantata escrita especialment per a l'ocasió, en cada nova edició, per nins de segon i tercer cicle de Primària. L'any passat es compliren els 25 anys de Cantània, un projecte, com diuen els seus promotors, obert, integrador i inclusiu, en què participen tots els nins de l'aula, sàpiguen cantar o no. L'any passat, més de 45.000 infants de tot Espanya participaren en el projecte, i enguany n'hem pogut tastar una meravellosa versió local, desenvolupada en el CEIP S'Alzinar, sota la direcció de la professora Àngela Massanet.

Concretament, el que aquí s'ha escenificat és l'obra que s'estrenà el 2012 a l'Auditori, “50  milions de segons”, que, amb lletra de Piti Español i música de Joan Vives, ens parla d'aquest total de temps que, més o manco, passa un nin a l'escola, anys d'aprenentatge, de vivències i, passat el temps, de records que ens acompanyen al llarg de tota la vida: la professora que ens té mania, el bocata preferit a l'hora del pati, les excessives activitats extraescolars, un atac de polls...


La “nostra” posada en escena comptà amb l'acompanyament musical gravat, inclosos els dos narradors que, de manera espectacularment ajustada, interpretaren Pere Terrassa ii Maria del Mar Siquier. La veu, però, la hi posaren els alumnes de 6è de S'Alzinar, i tots ens quedàrem bocabadats davant la perfecta afinació, gens senzillada en molts de passatges de l'obra, i també ens admiràrem de la sincronia de moviments de la cinquantena de cantaires, en unes coreografies tan senzilles com efectistes.


No podem passar per alt les paraules de presentació de la cantata, una decidida reivindicació d'una educació pública i de qualitat, amb la música ocupant el paper que els països més avançats li reconeixen, i no com a simple element auxiliar o subsidiari.


En definitiva, dues funcions fantàstiques, a teatre ple, d'aquelles que ens posen fit a fit davant la feina ben feta. Molta feina ben feta! Les llàgrimes que li escaparen a algun dels infants al final, enmig de l'ovació unànime del públic, sintetitzen prou bé l'emoció que surava a l'ambient. Parlàvem dels records que en 50 milions de segons acumula un alumne: amb tota seguretat, la fornada que ara ha arribat a 6è, a S'Alzinar, se'n durà aquesta experiència com una fita inoblidable de la seva escolarització.



Enhorabona a tots.